Vysoká hodnota tsh v těhotenství

Vážená paní doktorko, jsem ve 13 tt, kdy mi dnes při vyšetření byla zjištěna hypotyreóza s hodnotami TSH 93,75 mU/l a fT4 5,25 mU/l. Následně mi byl předepsán Letrox 50. Z reakce mého ošetřujícího lékaře a mého endokrinologa jsem značně znejistěla a mám obavy... Chtěla jsem se zeptat do jaké míry se takto vysoké hodnoty TSH mohou projevit u plodu a jak se tento fakt u dětí zpravidla dále projevuje ? Zároveň bych Vás chtěla poprosit i o informaci, zda mohu pro své dítě a sebe případně udělat ještě něco navíc kromě samotné léčby a doplňkového užívání jodu ? Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Danielo, jak asi víte, jsou hormony štítné žlázy důležité pro normální psychomotorický vývoj plodu.To znamená, že mají vliv na růst a také na vývoj nervové soustavy. Čím dříve je tedy porucha zachycena, tím lépe. Tělo ale umí neuvěřitelné zázraky, takže pokud jste normálně otěhotněla a nepotratila v časné fázi těhotenství, i navzdory snížené funkci štítné žlázy, tak je úplně klidně možné, že se poruchy rozvinula až ted v poslední době (v období výrazně zvýšených nároků na funkci štítné žlázy). Navíc v placentě jsou chytré "mechanismy", které se snaží zajistit maximální možný přísun thyroidálních hormonů plodu, tak trochu na úkor maminky. Děti, postižené dlouhodobě nedostatkem hormonů štítné žlázy, bývají malé a mají snížené IQ. Jednalo se dříve hlavně o děti z oblastí s trvale nízkým přísunem jodu, kde nedostatkem hormonů štítné žlázy trpěla v těhotenství jak maminka, tak i plod. Ten si přibližně od druhého trimestru tvoří hormony štítné žlázy sám, a potřebuje k tomu právě základní stavební kameny, jako je jod. Vy pro vaši štítnou žlázu kromě denní doporučené dávky jodu (u těhotných 200ug denně) nemůžete udělat celkem nic jiného. Držím vám palce, zachovejte klid, užívejte si v klidu těhotentsví, i když je mi jasné, že to není jednoduché.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: