Vysoká kazivost zubů, ústní hygiena.

Dobrý den, je mi 20, a v poslední době mám hrozný strach ze zubařů. Začalo to minulý rok před Vánocemi, kdy jsem tam byla se zubem, protože jsem v něm cítila tlak, a když jsem kousla, bolelo to, doktorka tam nic nenašla, a řekla, že mám přijít v únoru. Já jsem ale naléhala, že to chci opravit, protože mě to pobolívá, sice ne pořád, ale v intervalech. tak se rozhodla pokud mě to teda bolí zub umrtvit, i když nevím,jestli byl mrtvý, protože reagoval na chlad. otevřela ho, dala do něj umrtvovací vložku a objednala mě za 14 dní. Těsně před tím, než jsem odešla z ordinace jsem před dveřmi omdlela, museli mě tam křísit. Při další návštěvě, kdy mi čistila kanálky,jsem tam šla tentokrát za doprovodu mamky, protože jsem se hrozně bála. tak mi teda zubařka čistila kanálky, předtím říkala, že to nebolí, ale jeden kanálek mě nesnesitelně bolel, tak jsem na křesle omdlela znovu. nakonec mi kanálky zaplnila, ale chvílemi mě to bolelo. Neměla jsem s toho dobrý pocit. No před třemi dny jsem tam byla naposled, tak mě už to nebolelo a dala mi tam plombu , na moje přání bílou. Jenže tedka se mi tento zub znovu začíná ozývat. Pobolívá mě v něm, hlavně když koušu, a pak jako by v nervu. Je možné, aby jsem mrtvý zub znovu cítila při kousnutí ? nebo je to jen podrážděné zákrokem ? Představa, že bych měla jít znovu k zubaři, mě děsí a pokaždé, když na to pomyslím, mám strach a hrůzu. Dále bych se Vás chtěla zeptat. skoro na všech zubech, kromě 4 dolních, které mám obroušené a nasazený na nich zubní implantát (nebo jak to mám nazvat). Chtěla bych mít zuby zase v pořádku a nemít už kazy, jenže nevím, jak se o ně mám správně starat. zuby si čistím. Jenže jím hodně sladkého a piji hodně čajů a pomerančových džusů, což jsem slyšela, že zubům škodí. Tak mám v plánu, tyto věci nekonzumovat, protože chci mít zuby i přesto zdravé a nechci o ně přijít v tak mladém věku. A pokaždé, když třeba objevím na zubu třeba černou tečku, bojím se, že je to další kaz. Jenže já už další kazy mít nechci, ale je to vůbec možné, aby se mi zuby dál nekazily, když už je mám jednou zaplombované ?? závidím totiž všem, kteří mají zdravé zuby bez kazů. prosím poraďte mi, jak správně a účinně předcházet zubnímu kazu a dalším onemocněním dutiny ústní, když už mám skoro všechny zuby zaplombované. Jak by měla vypadat správná strava a ústní hygiena ? zuby si čistím zubní pastou PROMISE a ústní vodou Natuvell. jsem z mého stavu zubů neštastná :( co by jste mi doporučil ?. Děkuji předem za podrobnější odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokusím se zodpovědět Vaše dotazy. Zabránit vzniku zubního kazu můžete správným čištěním zubů. V praxi to znamená, že nikde nezůstává bakteriální povlak, dásně jsou bez zánětu (otok, zarudnutí, krvácivost) a netvoří se zubní kámen. Docílíte toho správnou technikou čištění a to ze všech stran, tedy mezizubní prostory nevyjímaje. S tímto krokem Vám pomůže kvalitní dentální hygiena, zaměřená na to, kde problém vzniká, a ne pouze na estetiku. Důležitá je praktická instruktáž s nácvikem čištění chrupu u Vás v ústech. Ke stravě doporučím jen málo. Není vhodné čistit zuby ihned po požití kyselého. Pokud máte ráda juice třeba ke snídani, vyčistěte si zuby před a po snídani použijte už jen ústní vodu. Druh pasty a ústní vody je nepodstatný, jen preferujte ústní vodu bez alkoholu. Vyberte, která Vám chutná a voní. Strach z ošetření po takové zkušenosti chápu. Takto ošetřený zub může být citlivý po zákroku, jak správně píšete díky podráždění v průběhu. Pokud se objeví otok, výtok hnisu, teplota, nebo silná bolest, kterou bude nutné tlumit analgetiky, navštivte lékaře znovu. Pokud bylo ošetření provedeno důkladně bez komplikací, měl by se zub uklidnit. S přáním pěkného dne Václav Manhart

MDDr. Václav Manhart
MDDr. Václav Manhart

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Zubní centrum U smile

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: