Vysoká sedimentace

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na onemocnění dcery (4roky). Měla podezření na příušnice a k tomu velký kašel, teploty a rýmu. Paní doktorka nám dala antibiotika a udělala krevní test na příušnice. Výsledek byl na hraně. Za 2 týdny jsme šly na další krevní odběr a k tomu i sedimentaci. V té době byla dcera bez příznaků jakékoli nemoci, nebyla ani unavená. Sedimentace byla 140, CRP 35 a test na příušnice negativní. Dostaly jsme další antibiotika a za týden šly na další sedimentaci. Ta klesla na polovinu a CRP 1,7, krevní obraz bez větších změn. Doktorka nám řekla, že je spokojená a že máme přijít za 2 týdny zase na sedimentaci. Dcera ale měla den před odběrem teplotu 38,2 a k tomu kašel. Sedimentaci nám tedy nedělala a poslala na výtěry, protože se jí to nezdálo v krku. Výtěry negativní a následující den byla dcera bez příznaků nemoci, jen večer trochu chraptivý hlas. Už se to takhle táhne více jak měsíc. Chtěla jsem se zeptat, jestli by sedimentace klesla kdyby šlo například o leukémii a jestli by mohlo jít o nějaké onemocnění spojené s poruchou imunity. Dříve byla nemocná jen velmi málo, ale když už, tak šlo vždy jen o kašel, který jsme zvládly bez antibiotik. Bojím se, aby se něco nezanedbalo, když byla sedimentace tak vysoká a nevím o jaké vyšetření si mám říct, aby se zjistilo co jí vlastně je. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sedimentace červených krvinek ukazuje zánětlivé změny v orgasnismu. Může se zvýšit při infekci, ale např. i při autoimunitních onemocněních. Důležité je sledovat i jjiné ukazatale akutního zánětu např. CRP, jehož hladina je daleko přešnější a rychleji reaguje . Pokud budou infekce pokračovat a současně nebude hodnota sedimentace klesat, měla by se vyloučit přítomnost infekčního ložiska -doporučovala bych vyšetření ORL, zubní vyšetření, kultivace moče, výtěry krk, nos , při negativním nálezu bych doplnila imunologické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x