Vysoká srážlivost krve

Dobrý den, moje mamka prodělala ve věku 48 let mozkovou příhodu a při genetickém vyšetření krve jí zjistili: genetická trombofilie typu mutace fV, II negativní, ale opakovaně zjištěna vyšší hodnota f VIII 300. Já jsem byla taky geneticky vyšetřena a má hodnota f VIII je 186. Chtěla bych se zeptat, jak moc je tato hodnota nebezpečná v kombinaci s hormonální antikoncepcí a zda by se hodnota srážlivosti krve dala nějak snížit (např. čaje, léky, potrava,...) Předem děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšení hladiny FVIII nad 150% bez souvislosti se zánětem se objevuje asi u 10% populace a je provázeno zvýšeným rizikem vzniku trombózy. Případné užívání hormonální antikoncepce byste tedy měla konzultovat s hematologem.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: