Vysoke alt, positivni ana

Dobry den, Mam uz od zari zvysene ALT a neprislo se z jakeho duvodu. Zloutenka A,B,C byla vyloucena, zlucnikove kameny take nemam, nepiji vubec alkohol, jedine jednu kavu denne. Mam tabletky na vyssi krevni tlak - Methyldopa. ALT bylo v zari okolo 122 u/L, po 3 mesicich se to trochu snizilo na serum ALT - 87 u/L a ted to zase vyskocilo na 161 u/L(ctyrnasobne vyssi) a take mam ANA positivni. Posledni dobou mam caste brneni v prave ruce a necitim se celkove fit jako drive. Bohuzel bydlim v Britanii a doktori to dale nechcou vysetrovat pokud nemam zadne specificke zdravotni problemy. Chtela jsem se zeptat jak by se postupovalo v Cechach? Na jake vysetreni by me poslali? Jake nemoci zpusobuji tak vysoke ALT a ANA pozitivni? Ja se snazim vice nez rok otehotnet a nedari se, muze vysoke ALT nebo ANA positivni ovlivnit moznost otehotneni? Je mozne, ze se rozhodnu pro IVF, ale bojim se, ze s tak spatnymi ALT a positivni ANA me ani neprijmou. Prosim Vas o radu. Jake vysetreni bych mela pozadovat? Nemohou to zpusobovat leky na krevni tlak - Methyldopa? Monohokrat predem dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Malgorzato. Zvýšení ALT i pozitivita ANA mohou souviset s užíváním methyldopy jako takové, takže bych za vhodné opatření považovat její náhradu za jiný lék (methyldopa není jediný lék na tlak, který je možno použít u mladé ženy plánující těhotenství). Běžnou příčinou zvýšení ALT je ale také např. jaterní steatosa - ta může souviset s tzv. metabolickým syndromem, event. syndromem polycystických ovarií, snížená funkce štítné žlázy aj. - což vše může zase souviset s poruchou plodnosti (v tomto ohledu jde tedy o příčinu zvýšení ALT, nikoliv o vliv vyššího ALT jako takového). Přítomnost ANA protilátek je poměrně častá i u zcela zdravých osob, čili posouzení významu je svízelné, pokud pacient nemá příznaky nějaké systémové autoimunitní choroby (kloubní potíže, kožní problémy aj...), obvykle se to podrobněji nezkoumá. V ČR by tedy v prvé řadě bylo (kromě UZ břicha a vyloučení hepatitidy - to proběhlo...) vyzkoušeno vysazení methyldopy s následnou laboratorní kontrolou, a rok trvající neúspěšná snaha o otěhotnění by již byla důvodem ke konsultaci příslušného specializovaného pracoviště (které realizuje řadu podrobnějších laboratorních testů zaměřených na plodnost).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: