Vysoké aslo

Dobrý den. Mám otázku, která se týká zdravotního stavu mé dcerky,15 let. Těsně před Silvestrem byla hospitalizovaná pro paratozilární absces. Léčila se konzervativně, do žíly brala Axatine a poté tbl Zinnat. Při krevním náběru v nemocnici měla Leukocyty 9,9, po zaléčení 7,4....CRP 45.Tři dny po dobrání antibiotik znova začal "prosakovat krk" a skončila opět na antibiotikách Dalacin C 500. Protože jí bolelo lehce břicho, udělali jsme kultivačně moč, zde vyšla E. Coli a dcerka dostala ke kombinování s Dalacinem C antibiotika Ciplox. Ciplox i Dalacin brala 7 dnů. Paní doktorka vzala krev ještě před nasazením antibiotik a hodnoty byly CRP: 4, FW 12, 11,3 lekocytů, (referenční mez 10), Trombocyty 437 (ref.mez 400)Neutrofily relativně 0,714 (ref. mez 690) Neutrofily abs.počet 8,1 (mez 7,5)...Paní doktorka udělala test ASLO a hodnota byla 1800. Proto se naplánovala tonzilektomie a dcerka ji před deseti dny absolvovala. Před deseti dny jí v nemocnici brali krev před operací a mírná leukocytoza přetrvávala. Po dobrání kombinací dalacin-ciplox měla dcerka leukocyty 10,5., trombocyty 287. neutrofily automat 0,699, abs. počet neutrofilů 7,320.....CRP 5 Můžu se zeptat- leukocyty klesají pomalu v krvi proč? Je možné, že v mandli bylo stále ložisko, které toto způsobovalo???Dle operatérky byla na jedné straně po abscesu jizva a rozbředlá část mandle. Můžu se také zeptat, za jak dlouho klesne hodnota ASLO???Hrozí dcerce komplikace (mám namysli nějakou autoimunitní reakci, která by nedejbože mohla zasáhnout srdce či ledviny?) Dcerka je zvýšeně unavená, může to být právě těmi protilátkami?? Jak jí pomoci? Koupila jsem Colostrum, železo, dávám jí Schindelleho minerály...Studuje 1. rokem střední školu, už nyní jí neuzavřeli dvě známky kvůli absenci:-(...Má smysl po tonzilektomii dělat kontrolní odběry? Nebo, kdy je vhodné je udělat? Moc děkuji za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino. Tak to vezmu popořadě: Laboratorní hodnoty Vaší dcery bych posoudila jako "v mezích normy". Hodnoty leukocytů 10,5 nebo 11,3 při horní referenční hranici 10 bych neviděla jako dramatické. Nepíšete sice, kdy byla provedena operace, ale předpokládám, že někdy během ledna. Je začátek února, Vaše dcera je v rekonvalescenci, tělo se hojí a hodnoty krevhího obrazu mohou stále kolísat. Navíc ostatní ukazatele zánětu, jako je CRP, sedimentace, trombocyty, jsou v normě. Předpokládám, že ASLO nebylo indikací (podnětem) k odebrání mandlí, nebo ano? Důvodem operace bývá právě peritonzilární absces, případně jeho opakování (recidiva). Vyšetření protilátek ASLO nemá přílišného významu, je to jen odraz imunitního systému, který reaguje na přítomnost streptpokoka, který v krku jistě byl, protože způsobil onen absces, pro který byla Vaše dcera operována. Hodnoty ASLO nejsou pro posouzení pooperačního hojení nikterak důležité, není nutné opakovat jejich odběr, nic nám neřeknou. Ložisko infekce se vyřešlo, že ASLO klesne, je více než jisté. Že je Vaše dcera unavená, je jasné, prodělala infekci, pak operaci. Je nutné dát organismu čas, aby se zahojil. Uvedenými doplňky dceři neublížíte, ale ani nijak nepomůžete. Hojení nelze urychlit, je potřeba čas, klidový režim, nesportovat a odpočívat. Zameškání hodin ve škole je snad více než pochopitelné. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x