Vysoké aslo

  • Dotaz od: Jana Treterová
  • Publikováno: 4.4.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou asi jako všichni ostatní a předem moc děkuji. Před rokem jsme prodělala angínu, nijak moc na ně netrpím. Pak v létě jsem onemocněla yersiniíí a skončila v nemocnici. Z imunologie mi bylo zjištěno, že mám i IGG hraniční boreliozu. Od léta mám problémy s klouby a hlavně s únavou. Pak to přejde, ale nějaká menší viróza nebo spíš stres to spustí znovu. Naposledy jsem prodělala streptokoka G a paní doktorka řekla, že to je jen málo, léčit to nebudeme, nakonec jsem si pořídila bioparox, v krku mě hodně bolelo. Teď jsem jela do Brna na imunologii a vše mám max. v pořádku, i imunitu. Jen hraniční IGG borelie a IGG yersinii a ASLO, které bylo po streptokokovi 415, teď je 618. Na ORL mi řekli, že mi vyndají mandle. Nejsme si jistá, zda je to nejlepší řešení hned řezat, neměla jsem ani ATB a už by řezali. Ještě k tomu mám mandle krásně malé, bez čepů a hnisu. Takže to nechápu. Dokonce už nemám ani ve výtěru streptokoka. Byla jsem teď hodně nachlazená a mám zvýšené i CRP. Chtěla byhc Vás poprosit o radu, zda s eopradu jedná o chronickou tonsilitidu nebo jsou to následky borelie nebo jen streptokoka. Po celý předcházející rok jsem měla aslo 145. A klouby mě pobolívala taky po infektu v létě. Děkuji mnohokrát. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano! Jsou-li Vaše mandle malé, klidné, bez čepů, nevidím důvod, proč by se měly řezat, tím více, že ani kultivačně nejsou závadné. Na druhou stranu, třeba mají indikující lékaři v rukou informace, které jste neuvedla... Přesto si Vám dovolím doporučit, vzhledem k chronické povaze potíží, přeci jen napřed zkusit něco méně drastického. Pokuste se zvýšit si obranyschopnost, aby mělo tělo prostředky pro boj s bacily. Pěstujte se. Pohyb, sport, pravidelná a pestrá strava, otužování, dostatek spánku, relaxace. Pomůže Vám i návštěva u lékaře celostní (holistické) medicíny, který se bude zabývat nemocemi v kontextu Vašeho života a třeba nejde účinné řešení.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: