Vysoké crp

Dobrý den, pacient 73 let, dříve již diagnostikována neuropatie, po 5denní hospitalizaci v nemocnici vyšetřování glaukomu nastala rapidní změna. Za pobytu v nemocnici podáno 5 tzv. kapaček, pacient bez jakýchkoliv dalších potíží. Při odchodu z nemocnice CRP 18. Za další 3 dny pobytu doma velké bolesti v oblasti zad a pak i všech končetin. Výsledky krve vše v normě, kromě CRP 175, využívány antibiotika Augmentin, CRP 165. za 5 týdnů zhubl pacient z 82 kg na 74 kg také nechutenství, špatná chůze, bolesti celého těla, špatná celková pohyblivost. Proběhla i další vyšetření rentgeny, magnetická rezonance a vše v normě. Dotaz tedy zní, co znamená vysoké CRP? a zda souvisí s celkovým skokovým špatným stavem pacienta? Snížit CRP dalšími antibiotiky? děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Li. Velmi se omlouvám, ale jen podle toho, co píšete není možné se k situaci blíže vyjádřit - bylo by třeba znát celkový zdravotní stav pacienta a všechny detaily - proč hospitalizace, jaké "kapačky", jakým způsobem se stav zhoršil atd. Samotné vysoké CRP může mít řadu příčin (nejčastěji infekce, ale i např. revmatické choroby, nádorové onemocnění aj.), pokud byl vzestup rychlý a současný s celkovým zhoršením stavu, ukazuje to spíše na infekci, tudíž úvaha o opakované ATB léčbě je na místě - předtím by ale mělo být pečlivě zhodnoceno o jakou infekci se jedná (zápal plic?, infekce močových cest?? aj.). To je třeba řešit s příslušným ošetřujícím lékařem, který pacienta zná.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: