Vysoké crp

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Moje dcera (6 let) má už potřetí opakované vysoké horečky s velmi vysokou hodnotou CRP. Vše začalo s nástupem do školky. Před dvěma lety jsme byly hospitalizované s hodnotou 134, nepřišlo se na příčinu, ale zřejmě to byl zánět dutin (rtg snímkem ale nebylo potvrzeno). K vysokým teplotám přibyde vždy hustá žlutá rýma, příp. kašel. Ve 2011 se vše opakovalo s hodnotou 50 a nyní jsme opět doma již po druhých ANTB s hodnotou 80. Mezi tím dcera prodělala každý rok ještě několik různých viróz a chřipek, ve školce nevydržela v loňském šk. roce souvisle měsíc. Nyní před vánoci jsme na angínu dostaly Ospen 2 bal, po dobrání druhý den dcera dostala horečky okolo 39-40 st. Dnes po odebrání krve nově nasazen Klacid 2 bal. z důvodu vysokého CRP. Začínám být zoufalá. K teplotám přibyla opět hustá rýma. Dcerka je dost vyčerpaná a bolí jí bříško. Trpí nechutenstvím. V krevním obraze jsou i zvýšené leukocyty. Loni a předloni jsme absolvovaly vyšetření nosní mandle s nálezem střední vegetace... ? bylo nám však doporučeno vyčkat a mandli zatím neodstraňovat. Na žádné další vyšetření nás naše doktorka neodeslala, ačkoli tyto stavy nám nebyly nikdy objasněny, co u dcerky zvýšené CRP způsobuje ? V létě absolvovala imunologické testy a v té době bylo vše v pořádku, nic nenormálního. Neměla byste nějakou radu, co bych mohla ještě pro dcerku podniknout? Jsem už zoufalá, dcera už má z každé návštěvy u lékaře a hlavně odběrů fobii. Od září 2013 máme nastoupit do první třídy a mám hrůzu jak školu budeme zvládat :( Mnohokrát děkuji !!!

Odpověď odborníka:

Uvedené hodnoty CRP 80 až 130 jsou opravdu vysoké a svědčí pro bakteriální infekci. Nasazování antibiotik a jejich měnění mi nepřijde moc rozumné bez známosti infekčního agens, které infekci způsobilo. K objasnění typu infekce by bylo vhodné provést při obtížích jednoduchá kultivační vyšetření, která vaši dcerku nijak nezatíží - kultivaci z nosu, krku, vykašlaného hlenu, moči, případně krve - tzv. hemokultura a vzhledem k bolesti bříška i kultivaci stolice. Při pobytu v kolektivu mě napadá např. opakované streptokokové onemocnění (prokázalo by se kultivací, případně je vhodné vyšetření ASLO (protilátky proti streptokokovi). Takové komplexní vyšetření je nevhodnější za krátkodobé hospitalizace na dětském nebo infekčním oddělení.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x