Vysoké crp, přesto viróza?

Dobrý den... V neděli z ničeho nic syn 6 let horečky pod 39... V noci, nebo spis brzy rano v pondělí jsme je-li na pohotovost, malý se vzbudil se silným pláčem, na nic nereagoval, přišlo mi, jako by spal s otevřenýma očima... Ale takový pláč jsem u nej ještě nezažila... Po chvíli se probral a ze ho nic nebolí, nic, ze mu neni... Jen, ze s nim něco třáslo ( později jsem si uvědomila, ze jsem s nim zatrasla ja, aby se probral, možná to bylo ono) Tam paní doktorka malého prohlídla udělala CRP 69, udělala rentgen hlavy, krční páteře... Obratel 5,6,7 v blokovém postavení, rentgen plic a srdce bez nálezu, zánět mozku že to neni, klinika tomu neodpovídá, jen zarudlý krk.. Tak napsala Ospen a udělala vyter... Malý v te době byl bez horečky... Rano v osm hodin jsme dali první prášek v poledne zvýšena teplota a ze ho bolí zada v oblasti ledvin... Jsem nefrologicka pacientka, tak jsem neváhala a odvezla moc na obvod... Malému zvýšena teplota nez jsem se stačila vrátit klesla na normální samozřejmě bez léku a už se od te doby ne zvýšila. Jen ho bolelo v krku... Ve středu výsledky moči a vyteru z krku v pořádku, bez nálezu... Paní doktorka rekla, ať Ospen jíme celkem 5 dni a pak vzhledem k výsledkům vysadíme... A teď konečně otázka... Je možné mít při CRP 69 "jen" virózu? Mam strach, ze kdyz Ospen nedobereme cely, aby se mu něco nevrátilo... Dekuju moc za odpověď...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, CRP je velice dobrý, jednoduchý, běžně dostupný ukazatel zánětu a jeho hladina nám může pomoci v určení, zda se jedná spíše o bakteriální nebo virovou infekci - nejčastěji citovaná hodnota kdy je nutné být obezřetní a mohlo by se jednat již o bakteriální infekci je CRP nad 40. Je ovšem nutné toto hodnotit spolu s další klinikou pacienta, příznaky, průběhem onemocnění, další laboratoří. Pokud udáváte rychlé zlepšení - prakticky v ten samý den odpoledne, pokles teplot, tak se domnívám že nešlo bakteriální infekci, ale o virózu - i u nich můžeme vidět vyšší hladinu CRP nad 40 - ve vašem případě 69. Pokud klinika, laboratoře, ostatní vyšetření, které paní doktorka dělala jsou v pořádku ( můžete event. zkontrolovat CRP - mělo by poklesnout ) a stav se tak rychle upravil a uvažujeme o viróze, nemá dle mého soudu cenu ATB dále užívat. S pozdravem Mirek Klíma

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: