Vysoké hodnoty tsh zistené v tehotenstve

Dobrý deň pani doktorka, som v 18tt tehotenstva a doteraz som nemala žiadne problémy. V 12tt mi brali odbery krvi, ale na ďalšej návšteve v poradni som bola až v 17tt a až vtedy mi doktorka povedala, že mám problém so štítnou žľazou, hodnoty boli TSH 10,718 uIU/ml a aTPO 1629,5 IU/ml a poslala ma na endokrinológiu, mala som pocit, že to neberie vážne. No dnes ma endokrinológ veľmi vystrašil, najprv sa rozčuľoval, že idem neskoro, veľmi som sa zľakla, veď keby som o tom vedela, určite by som prišla skôr. Znova mi brali krv a hodnoty už boli TSH ultrasenzitiv.14,85, to aTPO sa tam už nespomína a F4 voľný 12,1. Lekár mi predpísal L-THYROXIN 50 a ešte viac ma vystrašil, povedal, že to nie je dobré a viac mi povedať nechcel, dal mi brožúrku, v ktorej som sa dočítala, aké môže mať neliečená štítna žľaza účinky na plod a veľmi som sa vystrašila. Celý deň som preplakala a bojím sa, aby bolo dieťa v poriadku, je to naše prvé dieťa, o ktoré sme sa dlho snažili. Čo si o tom myslíte? Môže to mať naozaj vážne následky na plod a ak áno, aké?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo, vaše miminko určitě nebude závažně poškozené, toho se nebojte. To byste musela mít dlouhodobě, po celou dobu těhotenství, opravdu významně sníženou funkci štítné žlázy (to znamená hladiny TSH 50 a více a fT4 velmi nízké). Organismus a placenta je někdy pro mě až neuvěřitelně přizpůsobivý "stroj" a snaží se zajistit maximum všeho pro plod. Pokud je funkce štítné žlázy lehce snížená, jako u vás, placenta se snaží co nejvíce hormonu "pumpovat" miminku a tak zvýší, zjednodušeně řečeno, množství pump, které toto zajišťují. Mohu vás ujistit, že se nemusíte vůbec bát takzvaného kretenického trpaslictví, které je popisováno v literatuře u matek s výraznou poruchou funkce štítné žlázy. Toto rozhodně nehrozí. V literatuře jsou při lehké poruše funkce štítné žlázy v těhhotenství popisovány u dětí těchto matek zejména poruchy pozornosti, hyperaktivita, může být snížení IQ o několik bodů...ale vše je jenom statistika. Je mi jasné, že jste vystrašená, ale vašemu miminku prospějete hlavně klidem a laskavým a láskyplným přijetím. Uvidíte sama, že se vám narodí úplně normální zdravé dítě. Zavřete internet, nestresujte se vším možným, co se tam píše... DRžím palce a přeji hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: