Vysoké jaterní testy

Po občasných zažívacích potížích (cca 1x týdně) a bolesti v oblasti žaludku a pod pravým žebrem jsme byla na endoskopii, nález erytomatózní gastropatie. Ale pokud pominu tento zánět žaludku, při odběru krve mi vyskočilo ALT na 3,58, AST 2,77 a GGT 6,48, glukosa 6,3 a CRP 19,5. Na sonu je nález "několik drobných hyperechoidních ložisek o průměru do 6 mm. Vše ostatní v pořádku. Hodnoty amylázy v krvi v normálu. Mohou tyto drobné žlučové kameny vyvolat takové zvýšení hodnot? Jsem nekuřák, 43 let, alkohol minimálně - sklenka bílého vína za měsíc. Co mám podle vás s játry? Děkuji

Odpověď odborníka:

Lehký zánět žaludku je jedna diagnoza a se zvýšenými jaterními testy to nesouvisí. Vyšší jaterní testy mohou být z příčiny toxického postižení (alkohol, léky, jakékoliv toxické látky, houby, špatné jídlo), zánět, autoimunní nemoc, blokáda žlučových test, nádor. I kameny mohou způsobit takovou blokádu, že mohou takto testy narůst, je ale potřeba vědět, jestli máte opravdu na sonu stíny od kamenů. Myslím, že ne, neboť na UZ se kameny popisují jaké stíny při lithiase a ne jako ložiska. Navíc máte vysoký zánětlivý marker CRP, kdy norma je do 10. Dle všech vyšetření vám lékař stanoví diagnozu. Nyní máte určitě doporučeno dietu a léky a v plánu kontroly s případným dalším vyšetřením - např. biopsie jater, CT. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: