Vysoké tsh

V únoru jsem po 8 letech vysadila HA. Jelikož se poté nedostavila do dubna menstruace, gynekolog mě provedl odběr krve ( vše v pořádku - TSH: 0,8) a nasadil mě estrofem a duphaston. Poté jsem již v pořádku odmenstruovala. V červnu proveden další odběr krve a najednou TSH 91!!! Za 2 dny proveden další odběr pro kontrolu a TSH 81!!! Pozitivní také protilátky ŠŽ. Gynekolog mě poslal na endokrinologii. Endokrionolog mě oznámil na základě labor. testů hypotyreózu a nasadil Letrox 100 1tbl./den. Já však neměla vůbec žádné příznaky hypotyreózy kromě labor. testů. Po 3 dnech užívání Letroxu ( ráno na lačno) se však dostavila bolest a tlak v krku vždy 3 hodiny po užití Letroxu a tato bolest přetrvává až do večera. Ráno je bolest pryč, ale kolem oběda se opět objeví. Ptám se jestli nemůže dojít ke kontraindikaci letroxu, duphastonu a estrofemu? Jak je možné, že hladina TSH se po 3 měsících tak abnormálně zvýšila? Nemůže mít na to vliv užívání estrofemu či dufastonu? Nebo je to prostě úžásná náhoda a na hypotyreózu se přišlo v úplném počátku, čemuž nevěřím?!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, možné je bohužel v organismu a v medicíně všechno a tak ani rychlý rozvoj hypothyreozy není vyjímečný (i když tři měsíce nejsou zase tak krátká doba). Navíc jedním z příznaků hypothyreozy může být právě porucha menstruace, takže nelze ani jednoznačně tvrdit, že jste neměla žádné příznaky snížené funkce štítné žlázy. Jestli bylo vyvolávajícím faktorem rozvoje hypothyreozy užívání Estrofemu a Duphastonu je spíše méně pravděpodobné. Estrogeny a gestageny, které jsou v těchto přípravcích, byly součástí hormonální antikoncepce, kterou jste užívala roky předtím a nic se nedělo, takže bych vinu na nové léky nesvalovala. Kontraindikovány navíc nejsou, běžně se spolu podávají. Pokud máte pozitivní protilátky, je rozvoj hypothyreozy věcí poruchy vašeho imunitního systému, který začal tvořit protilátky proti vlastní tkáni, vyvolává zde zánět a tím poruchu funkce. Proč jste vlastně opakovali vyšetření TSH po třech měsících, když první hodnota byla v pořádku a po hormonální léčbě se vám vrátila menstruace? Jistě k tomu byl nějaký důvod. Pokud máte bolesti v oblasti štítné žlázy, měl by vám váš endokrinolog udělat sonografické vyšetření krku, případně si nechte také udělat ORL vyšetření. Nerozumím také vaší poslední otázce. Čemu nevěříte? Že se na hypothyreozu přišlo v úplném začátku? To je ale, podle toho, co píšete, naprostá pravda.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Vysoké TSH | Od: Marie Škachová | 3.1.2017 08:26
V květnu 2016 mě byla odstraněna
štítná žláza.V prosinci mě bylo
zjištěno TSH 17,376 Prosím o
radu.Děkuji Škachová
reagovat
re:Vysoké TSH | Od: uLékaře.cz | 5.1.2017 14:42
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím
Vás,
abyste dotaz zkopírovala a
vložila přímo do poradny na
těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: