Vysoký cholesterol

Dobrý den,manželovi byl při preventivní kontrole zjištěn cholesterol 9,2 a obvodní lékař mu okamžitě dal lék Crestor 20 mg, který má dle dostupných informací mnoho vedlejších účinků, a který má brát půl roku. Pár dní předtím měl manžel několik infuzí a spoustu léků na bolesti zad, což lékař nebral v úvahu, prý to s tím nesouvisí./dědičná dispozice nebyla zjištěna, stravuje se zdravě, sportuje, je štíhlý/. Je dle Vašeho mínění postup obvodního lékaře v pořádku nebo máme vyžadovat zopakování testů na cholesterol? Předem Vám děkuji a zdravím Vás.Štěpánová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejsme oprávnění zde posuzovat správnost postupu jiného lékaře. Takže jen obecně - takto vysoký cholesterol dle současných doporučení vyžaduje rovnou nasazení medikamentózní léčby. Na hladinu cholesterolu nemá vliv léčba bolestí zad (podávají se obvykle léky proti bolesti, léky na uvolnění svalstva a případně vitamíny). Pokud Váš manžel bude mít pocit, že je nutné vyšetření hladiny cholesterolu zopakovat, může o to určitě lékaře požádat. Hypercholesterolémii mohou mít i štíhlí sportovci.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x