Vysoký cholesterol

Dobrý den, můj muž má vysoký cholesterol asi 7,4. Chodil do interní ambulance, dieta nepomáhá, má poruchu lip.metabolismu asi geneticky danou. Užíval torvacard. Nesnáší návštěvy lékaře, bylo těžké ho k tomu donutit. Jednou mu vyšly zvláštní výsledky, také velmi vysoká hladina cukru. Druhý den se testy opakovaly a byly normální-jeho, tj. vysoký cholesterol, jinak OK. Myslím si,že sestřička zaměnila zkumavky /jsem její kolegyně a byla jsem při odběru v ordinaci a vím, že má nějaký svůj systém a zkumavky polepuje až později/. V každém případě manžela už k lékaři nedostanu. Je mu 40 let, nemá jiné obtíže, např. vysoký tlak, obezita atd. Máme dvě malé děti a mám o něho strach, chci aby si jich užil co nejdéle. Existuje nějaký opravdu účinný volně prodejný přípravek nebo bylinky, které cholesterol snižují, případně odbourají ten už usazený v cévách? Na člověka útočí reklama ze všech stran a opravdu nevím, čemu mohu věřit. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hladina cholesterolu 7,4 mmol/l je již výrazně zvýšená hodnota, která s sebou nese vyšší riziko onemocnění srdce a cév, zejména aterosklerózy a infarktu myokardu. Nutná je úprava diety, která u dědičné poruchy asi nepomůže. Léky ke snížení cholesterolu (hypolipidemika) cholesterol účinně snižují i u genetických poruch. Zkuste manžela přesvědčit, aby začal do interní ambulance opět docházet. Pro snížení cholesterolu je také velmi záhodno držet optimální tělesnou hmotnost, sportovat a pít denně menší množství červeného vína (pro muže cca 3dl). Nekouřit! Za metabolismus cholesterolu jsou zodpovědná játra. Jejich funkci je možno podpořit očistnými půsty (která byly v rámci církevního roku vždy součástí života). Můžete zkusit jeden den v týdnu jíst pouze ovoce, zeleninu, příp. nemastné jídlo, játra si odpočinou od přísunu nové "práce" a budou se moci věnovat "restům". Co se týče jeho špatné zkušenosti se zjištěnou vysokou hladinou cukru - (zvýšenou glykémií) - nemuselo jít nutně o chybu sestry, ale mohlo se jednat o jednorázový výkyv této hladiny, který mohl být způsobený nějakým dalším faktorem (např. tím, co Váš manžel před vyšetřením snědl). Volně prodejné léky nejspíš hladinu cholesterolu nesníží, můžete ale zkusit konzultovat tradičního bylinkáře nebo homeopata.

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: