Vysoký-kolísavý tlak

dobrý den, jako mladá jsem mívala velmi nízký tlak, proto jsem i vposledních letech příhody občasné mdloby nebo bolesti hlavy přičítala tomu. U obv.lékařky byl při kontrole tlak 130/80. Jen vyjímečně mi gynekoložka naměřila 170/90,ale u obvodní zas normální.Nedávno náhodou měřila VZP v rámci akce a naměřili mi180/100, tak jsem šla zas na obvod,dali mi Holtr,který naměřil prý 77% hodnot vysokých, z toho 3x nad 200. Dostala jsem lék Telmisartan 1/2denně-prý mi stačí na 1/2roku.Chci se zeptat-když mi (tlačí)pulsuje v krčních tepnách nebo hučí v uších, nebo mi je jakoby špatně od žaludku a cítím, že bych upadla - je to také k té hypertenzi? a hlavně: co mám v takové chvíli dělat?? Vzít si další 1/2 tbl. nebo se napít- nebo co ( počítám, že to není na volání pohotovosti- zatím jse to vždy nejak zvládla). Je mi 67,ale jsem štíhlá, MBI=22,nekouřím, kávu jsem vysadila,2xtýdně cvičím.. Renata T.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji zakoupit tlakoměr v lékárně. Pravidelně si měřit krevní tlak, poté se obvodní lékařkou domluvit na úpravě medikace. Hodnoty systolického krevního tlaku nad 200 jsou hodně. Vaše potíže mohou být způsobeny vysokým krevním tlakem.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: