Vysoký krevní tlak

Dobrý den pane doktore, obracím se na vás s žádostí o radu: od r. 2000 se léčím na vysoký krevní tlak, protože jsem měl tlak 180/100. Dostal jsem tyto léky: APO-ATENOL 50 mg 1-0-0, Presid 2.5 mg 1-0-0, Moduretic 1/2-0-0, LORISTA 100 mg 0-0-1. Po těchto lécích se mi tlak přes den upravil v průměru na 135/85, avšak ve večerních hodinách tlak stoupá a kulminuje kolem půlnoci na hodnotách kolem 190/95. Tyto hodnoty tlaku trvají již několik dní za sebou a jsou provázeny točením hlavy, mrazením i někdy zvracením. Lékař v nemocnici mi tedy přidal další lék TENSIOMIN 12.5 mg, který mám užít jednorázově na noc při těchto obtížích nebo také přes den, je-li tlak nad 200/100. Bohužel ani tento lék moc nezabírá. Domnívám se, že užívám velké množství léků, které mi vlastně vůbec nepomáhají. Chtěl jsem se Vás tedy zeptat, zda-li neexistuje nějaká jiná skladba léků, popř. pouze 1 lék, který má lepší účinnost, např. 24 hodin. Měl jsem sono srdce i ledvin a vyšetření krve - vše s negativními výsledky. Dále užívám Detralex 2-0-0 a Lipanor 0-0-1. Děkuji za odpověď. Luděk

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud v současné době užíváte kombinaci 4 léků, je jen velmi málo pravděpodobné, že půjdou nahradit jedním (byť kombinovaným = dvousložkovým lékem). Ve Vašem případě bych doporučoval zvýšit dávku Presidu na 1-0-1 nebo (možná ještě vhodněji) 0-0-2. Posílí se tak účinek večerní dávky antihypertenziva. Presid exituje až v 10 mg balení, dávka 2.5 mg/denně je poměrně nízká. Nemusíte mít ani obavy z vysokého počtu tablet, pokud bude změna účinná, předepíše Vám Váš praktický lékař 5 mg balení a budete brát 1 tbl. večer. Tensiomin působí velmi rychle a účinně - zabere do 30 minut, má však krátký poločas a efekt přetrvává cca 6 hodin. Kromě Loristy máte všechna antihypertenziva v nižší dávce, kterou lze případně ještě navýšit. Lze samozřejmě uvažovat i o léčbě kombinovaným preparátem - v úvahu přichází několik možností, jedna tableta denně však asi nebude postačovat. Tuto změnu bych však doporučoval provést ve spolupráci s ošetřujícím lékařem - internistou nebo kardiologem. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Tasemnice
Články: Tasemnice
Tasemnice je střevní...
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Dobrá zpráva pro manželky - léky na erekci pro zkvalitnění manželského sexu
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x