Vysoký krevní tlak

Dobrý den, asi měsíc beru léky na vysoký tlak (Trimepranol 1/4 ráno a 1/4 večer) a hodnoty mám okolo 150/90, někdy 160/100, vysoký tlak mi byl naměřen již od 16 let, ale až teď ve 22 letech mi lékařka předepsala léky. Chtěla bych vědět, zda moje problémy, jako je - pocity na zvracení, pocení, návaly horka, bolest na hrudi,bušení srdce a rychlý tep, souvisí s vysokým tlakem nebo to může mít i jiné souvislosti? Ještě se zároveň léčím na chudokrevnost a byly mi provedeny zatím krevní testy, ekg, eeg a ultrazvuk ledvin. Ještě bych ráda věděla, zda když beru antikoncepci, jestli to nemůže nějak škodit vysokému tlaku? Četla jsem, že někdy je lepší vysadit prášky, k tomu mám ještě křečové žíly, tak nevím, zda to není v mém případě spíše ke škodě. Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Užívání antikoncepce není skutečně při vysokém krevním tlaku a křečových žilách úplně vhodné. Doporučuji zvážit jinou antikoncepční metodu. Co se týče vysokého krevního tlaku: Vaše obtíže opravdu mohou se zvýšením tlaku krve souviset. Proto Vám lékařka předepsala lék ze skupiny betablokátorů, které se užívají při bušení srdce a Vámi udávaných obtížích. Mám zde jen dvě námitky - 1/ Trimepranol je starý lék, používaný dnes jen ve speciálních indikacích, rozhodně nejde o moderní antihypertenzívum, splňující dnešní požadavky na léky této skupiny. Zřejmě bych volil jiný lék. 2/ Cílové hodnoty krevního tlaku u léčené hypertenze by měly být 130-139/80-89 mmHg, což ve Vašem případě splněno není. Vyšší hodnoty jsou rizikem pro mrtvici, infarkt, selhání ledvin atd. I to je důvod volit jiný lék, dnes se obvykle začíná jinou lékovou skupinou, protože stejně většině hypertoniků jeden lék nestačí, bylo by možné přidat betablokátor do kombinace. 3/ ve Vašem věku je nutné pátrat po příčině vysokého tlaku (zúžení ledvinných tepen, nadměrná činnost nadledvin, onemocnění ledvin), nestačí jen zvýšený krevní tlak začít léčit. Zřejmě bych požádal lékařku, aby u Vás provedla vyšetření na tzv. sekundaritu hypertenze nebo Vás odeslala k internistovi či kardiologovi. Chudokrevnost také s bušením srdce souviset může, je zapotřebí zjistit ale příčinu (u žen Vašeho věku nejčastěji ztráty krve při menstruaci, nutno ale vyloučit ztráty do zažívacího traktu - žaludeční vředy atd.).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x