Vysoký krevní tlak

Dobrý den . Užívám cardilopin 1 x celý 6 let TK po léčbě cca 140/90 je mi 52 let . Brál jsem dále 1/2 roku Rhefliuin 1/2 . Lékař mi předepsal na můj požadavek že chci lék který nemá jako vedlejší učinky ztrátu libida a impoteci a je to losartan nebo ace inhibitor lék Perindopril . S tím že tento lék jak mi řekl nemá určitě žádné tyto vedlejší účinky . Když jsem přišel doml zjistil jsem že jsou uvedeny jako vedlejší účinky impotence a nedozvěděl jksem jestli se jedná o lék z této uvedené skupiny . Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, losartan patří do skupiny sartanů, což jsou antagonisté receptoru angiotensinu II. Perindopril je AC ihibitor. U losartanu je pokles libida a impotence uvedena jako méně častý nežádoucí účinek, tj. objevoval se u méně než jednoho pacienta ze sta. U perindoprilu se impotence objevuje stejně jako u losartanu. Klíčové ovšem je, zda se tento problém objeví u Vás nebo ne, protože vyjmenované nežádoucí účinky SE NEMUSÍ projevit u každého. (A také se většinou neobjeví.)

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: