Vysoký krevní tlak

Mám 35 let, a mám podle praktické lékařky vysoký krevní tlak (cca 130-150/90-110). Při výšce 164 cm vážím 63 kg, nemám žádné nemoci. Mí rodiče začali užívat léky na vysoký krevní tlak po padesátce. Takovýto krevní tlak mám snad od 18ti let, pamatuji si, že mi lékařka nechtěla vydat potvrzení pro řidičský průkaz, že mi musí ještě jednou změřit tlak, také v těhotenství jsem mívala hodnoty 140/90... Zhruba před půl rokem mi má obvodní lékařka naordinovala a nyní užívám lék Tonarssa, 5 mg. Při kontrolním měřění mívám pořád tlak kolem 130/90. Mým záměrem je začít zdravě žít a lékům se vyhnout. Takže otázka zní: Obecně se říká, že kdo jednou bral léky na tlak, bude je brát do konce života? Je to opravdu tak? Myslíte si, že je možné začít zdravě žít (momentálně jsem začala se zdravou stravou podle Antonie Mačingové - tzn. hlavně zelenina, ovoce, luštěniny, mandle...), mám pravidelný pohyb, užívám hloh obecný. Nejsem vystavena stresům. Mým cílem je zbavit se léků a žít zdravě s normálním tlakem. Myslíte, že je to možné? Nebo mám užívat léky až do konce života? A proč? Velice Vám děkuji za Váš čas. Jana

Odpověď odborníka:

Změnou životního stylu se dá arteriální tlak snížit i tak, že léky nemusíte brát vůbec. Je to individuální, ale prokázáno, že změnou životního stylu klesne spotřeba léků. Pro lékaře je vždy těžká otázky kdy léky již nasadit, aby z toho pacient hlavně profitoval. Někdy se může zkusit léky vysadit, pravidelně kontrolovat tlak, poté se rozhodnout zda-li je vrátit nebo ne. Záleží na přístupu každého lékaře a spolupráce pacienta. Určitě je dobře, že se snažíte o změnu zdravotního stylu, i kdyby vám léky zůstaly.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
velká vyrážka po lécích na vys. tlak | Od: Miloš Prázný | 24.2.2016 15:32
Dobrý den, jedště donedávna jsem užíval kolik let lék Micardis + ráno a večer Isoptin SR 240. U Isoptinu problémy nemám, ale po Micardisu se objevuje zčervenání kůže, pupínky a veliké svědění.. Lékař vysadil Micardis a dal mi Verospiron 25 mg, který mi dělá totéž. Tenaxum rovněž. Prosím o sdělení, zda-li existuje lék na tlak, kde by nebyly tyto příznaky? Děkuji za Odpověď.
reagovat
re:velká vyrážka po lécích na vys. tlak | Od: uLékaře.cz | 1.3.2016 11:01
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: