Vysoký krevní tlak

Užívám 5.týden Zoloft, který mi byl předepsán na neurologický problém. Vzhledem k tomu, že celý život mám spíše nižší nebo normální tlak (120/80), chci se zeptat, zda může Zoloft způsobit výrazné zvýšení tlaku a pokud by tomu tak bylo, zda je vhodné jej nadále brát. Včera mi byl naměřen tlak 160/90, což mě velmi překvapilo. Mám současně sníženou funkci štítné žlázy, dnes první den na to beru léky. Ale do včerejška jsem užívala jen Zoloft a Magnosolv. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá paní Evo, děkuji Vám za důvěru. Neodpovím Vám tak docela na Vaši otázku, protože "správnou" odpověď by nikdo asi neformuloval. Každý z nás reaguje na léky zcela individuálně, krevní tlak je proměnná veličina, ovlivňuje ji řada faktorů. Koneckonců, většina pacientů, kteří se pro vysoký krevní tlak léčí, neznají příčinu /respektive, neznají ji jejich lékaři- jde o tzv, primární hypertenzi neboli hypertensní nemoc/. U Vás je tedy t.č. podstatné spolupracovat s ošetřujícími lékaři, kteří v případě potřeby doplní medikaci o vhodné léky k úpravě zvýšeného tlaku krve.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: