Vysoký krevní tlak

Potřeboval bych zodpovědět dotaz ohledně krevního tlaku.Léčím se s vysokým krevním tlakem. Počátkem června my byli naměřeny uspokojivé hodnoty(115/85). V červnu letošního roku jsem prodělal laparoskopii žlučníku.Asi po dvou měsísích mě byl naměřen krevní tlak 140/110. Což jsou dost vysoké hodnoty.Může být nějaká spojitost mezi touto operací a vysokými hodnotami krevního tlaku. Jinak co se týče medikace beru AMPRILAN H 2,5mg-12,5 mg. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pane Evžene. Primární arteriální hypertenze se bohužel chová poněkud nevyzpytatelně a je běžné, že v průběhu času je nutné léčbu upravovat pro zhoršení tlaků. S operací to ovšem souviset mohlo - jakýkoliv stres, kterým operační zákrok jistě je, má na tlak vliv i když není příliš pravděpodobné, že by byl takto výrazný ještě po 2 měsících. Efekt užívaných léků odstranění žlučníku neovlivní. Takže pokud se jinak cítíte dobře, doporučoval bych především pečlivé sledování tlaku (nejlépe doma vhodným přístrojem - kde byste měl mít hodnoty pod 135/85) - pokud by vysoké hodnoty přetrvávaly, bude úprava léčby vhodná. Postup samozřejmě proberte hlavně se svým ošetřujícím lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: