Vysoký krevní tlak a antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz ohledně antikoncepce. Letos jsem změnila gynekologa a prvně se setkala s tím, že mi při předepisování HA měří krevní tlak (prý se to má dělat...?) Je mi 23 let a od puberty trpím zvýšeným krevním tlakem (bude to asi částečně dědičné, babička i máma se na něj léčí již mnoho let), po vyšetřeních na kardiologii, zátěžových testech, holteru bylo rozhodnuto, že to není na léčbu a jedná se o syndrom bílého pláště.. v té době mi tlak problémy nedělal, dnes občas cítím, že ho mám vyšší, ale opět se to uzavřelo bílými plášti, neboť vysoký mám jen u lékaře, doma si naměřím výrazně nižší hodnoty (i když někdy přesahují 140/90).. jenže při poslední návštěvě gyn. mi lékař nechtěl napsat HA s tím, že mi naměřili tlak 153/98.. napsal mi recept, ale musím podstoupit interní vyšetření a donést mu potvrzení, o zahájení léčby na hypertenzi, že prý syndrom bílého pláště je blbost a jestli ho nepřinesu, tak mi to už nenapíše... Ráda bych věděla, zda mohu vůbec dále užívat HA, pokud mi internista dá nějaké léky na snížení tlaku, nebo spíš, co mám dělat, pokud to zase uzavřou oním syndromem a gyn. mi odmítne napsat HA (u minulého gynekologa o problémech s tlakem věděli od začátku, chodí tam i máma také s hypertenzí a nikdy se nad tím nikdo nepozastavil při předepisování HA)? Může mi internista napsat nějaké potvrzení, že smím užívat HA i přes vysoký tlak nebo tak něco? Nyní si připadám jak v bludném kruhu. Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den, Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jitko! Syndrom bílého pláště není blbost, ale ověřený fakt. Můžete zkusit gynekologa přesvědčit tím, že mu ukážete sešit se sepsanými hodnotami TK. Jinak vysoký tlak je dosti nebezpečná věc a nejlépe reaguje na zlepšení fyzické kondice. Přestaňte jezdit autem, choďte pěšky, jezděte na kole (do práce, do města atd). To Vás před (i dědičným) tlakem ochrání. Internista Vám může napsat do zprávy, že dle jeho názoru hypertenzí netrpíte. Při svém věku se zkuste lékům vyhnout a přizpůsobit spíše životosprávu. Léky nezastaví rozvoj chorobných změn!

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: