Vysoký krevní tlak a cukrovka

Dobrý den..Při darování krve mi byl zjištěn vysoký krevní tlak 177/120..byl jsem poslán k lékaři na vyšetření,kde mi po odběrech zjistil i cukrovku.sice slabou (7.2)ale dostal jsem na ní léky.Stejně tak i na kr.tlak. jedná se o léky PRESTARIUM NEO COMBI 5 MG/1,25 MG a na cukr SIOFOR 500.Chci se jen zeptat,zda se nemohou tyhle dva léky ovlivňovat.Po přečtení př.letáků mi to tak připadá..Vyčetl jsem,že bych je neměl kombinovat..Možná se pletu,nevím..proto bych prosil radu odborníka..Jen pro doplnění..beru léky cca půl roku a je mi dušno,rychle se unavím a hodně se potím a za tu dobu jsem přibral 7kg..Tak nevím,jestli je to těmi léky.Děkuji

Odpověď odborníka:

Prestarium neo combi a Siofor se běžně užívá společně. Tato kombinace léků by rozhodně k dušnosti vést neměla. Na dálku je těžké zjistit příčinu Vašich dechových obtíží (nevím, zda trpíte např. současně otoky, zda jste byl někdy léčen pro astma či chronický zánět průdušek, neznám funkci Vašich ledvin atd.). Proto Vám lze jen doporučit podrobné interní vyšetření včetně EKG, odběrů krve, případně i rentgenu hrudních orgánů, ultrazvukového vyšetření srdce, vyšetření plic... S návštěvou lékaře neotálejte. Na druhou stranu - i pro Vaše uklidnění: pokud jste ještě nedávno daroval krev, nebude zřejmě příčina dechových obtíží tak vážná; resp. protože obtíže trvají relativně krátce, měla by být dobře léčitelná.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: