Vysoký krevní tlak, bolest na hrudi, slabost

Dobrý den, léčím se s vysokým tlakem teprve krátce, ale nějaké mé problémy začaly již v roce 2011. Občasná náhlá slabost, která rychle odezněla a sem tam mi vyskočil tlak, ale nic hrozného, jen kolem 140/90. Jezdíme s manželem na hory a poslední roky nezvládám ani menší túru a dokonce jsem se začala zadýchávat i při chůzi do schodů. Trpím neustálou únavou, mnohdy i slabostí. Můj stav se značně zhoršil koncem října 2014 po návštěvě termálních lázní. Byli jsme tam čtyři dny. První dva dny dobré - voda měla 38 a venku 8. Třetí den venku jen 5 a mě začalo ve vodě bolet na hrudi. Po vynoření bolest pominula. Čtvrtý den venku jen 1°C a to jsem v té teplé vodě již vůbec být nemohla. Odvezla mě RZ. Tlak 195/95. Stav se několikrát během posledních měsíců opakoval, většinou při chůzi do schodu se mi přitížilo a tlak 160/115. Měla jsem holter a výsledek je, že nemám stabilně vysoký tlak, ale kolísavý. Beru teprve krátkou dobu lusopress. Léčím se již 12 let se sníženou funkcí štítné žlázy a trpím anemií. Před týdnem jsem se vrátila z nemocnice, ležela jsem tam s rozsáhlým oboustranným zápalem plic přes dva týdny. Tři dny jsem tam vykašlávala krvavý hleny, byla jsem proto na CT plic. Tam nic zvláštího nezjištěno. Poslední dny mě tlačí na hrudi prakticky neustále, někdy se to zhorší a přidá se slabost. Občas mám i zvýšenou teplotu. Pálí mě v zádech mezi lopatkama a mám i horkost v obličeji. Když se zhluboka nadechnu, tak není žádné píchání, bolest. Jen ten tlak na hrudi, který jde zevnitř. S dýcháním jsem neměla problémy ani při zápalu. Jen jsem byla slabá a vysoké horečky. Včera přes den jsem se necítila nijak zle, kromě toho tlaku na hrudi. Po jedenácté večer se mi udělalo špatně, tlak na hrudi zesílil a přidala se podivná slabost. Tlak 137/105. Šla jsem spát, že to přejde. Ve dvě ráno jsem se vzbudila, bylo mi stále zle a ve čtyři jsem si tedy změřila tlak 155/115. Vzala si tedy svůj prášek na tlak a zavolala záchranku. Přijeli, změřili mi tlak 170/100 a poslechli mě. Dali další prášek na tlak a paní doktorka pravila, že na infarkt jsem mladá a mám si zavolat v po PL. Ten tlak mě znepokujuje, protože se to stále opakuje už vlastně tři měsíce. Je to normální? EKG jsem předtím vždy měla v pořádku, ale tentokrát mi ho ani nenatáčeli. Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezké dny ...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tam je zdá se několik problémů současně, zkusím to trošku "zorganizovat," pokud se mi to podaří. Vzhledem k tomu, že jste byla několikrát vyšetřena lékařem, který má i Vaši dokumentaci se všemi výsledky, obávám se, že moje rada po Internetu Vám příliš nepomůže, přesto to zkusím:-). 1. Vyšší krevní tlak. Obecně je normální krevní tlak do 140/90mmHg, nutné je ale měřit jej v klidu, vsedě. Po stresové situaci typu bolesti na hrudníku budete mít krevní tlak vždycky vyšší. Pokud hodnoty krevního tlaku nepřesáhnou jistou hodnotu, okolo 180/100mmHg, většinou to na sobě ani nepoznáte. Spíše to tedy vypadá, že Vám "začne být zle", pak Vám tlak vyskočí, což je normální, Vy si jej změříte vyšší a vypadá to, že je vše od tlaku. Zřejmě ale opravdu máte kolísavý krevní tlak tak, jak bylo diagnostikováno pomocí tlakového Holteru a Lusopress by měl tlak snížit tak, aby byl v průměru normální. 2. Bolesti na hrudníku - příčina bolestí na hrudníku je různá - od zad, od zažívacího traktu, v důsledku anémie, od plic (třeba v důsledku prodělaného zápalu plic), samozřejmě od srdce. Pokud bylo vždy EKG natočené v průběhu bolestí na hrudníku normální, je srdeční příčina bolestí velmi málo pravděpodobná. Bolest na hrudi srdečního původu také téměř nikdy netrvá celou dobu tak, jak popisujete. 3. Anémie - nevím, proč jako mladá žena máte anémii, ale pokud by šlo o závažnou anémii, mohla by vysvětlovat Vaše mnohočetné obtíže - dušnost, nevýkonnost, únavu, bolesti na hrudníku. 4. Oboustranný zápal plic - ve Vašem věku jde o neobvyklé onemocnění, spíše jej vídáme u starších pacientů, kteří jsou nějak oslabeni. 5. Zhoršení stavu po pobytu v lázních - prudké změny teploty a "těžké minerální vody" ne každému svědčí. Pochybuji, že by pobyt v lázních měl mít nějaké dalekosáhlé následky na Vašem zdravotním stavu, ale do budoucna bych se mu spíše vyhýbal. 5. Mnohočetné potíže tak, jak je popisujete - dušnost, bolesti na hrudníku, slabost, nevýkonnost, únava apod., jsou noční můrou klasické medicíny, a pokud se neodhalí příčina, projdete si ještě celou řadou vyšetření (a řadou jste si už prošla). Ačkoliv nejsem úplný zastánce alternativní medicíny, v tomto případě bych se nebránil změny životního stylu, vyhnout se stresu, vitamíny, čaje, zkusit akupunkturu, "detoxikaci," cokoliv, co nabízejí mí "alternativní kolegové," v řadě případů to dle mé zkušenosti může pomoci.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: