Vysoký puls

Dobrý den, cca před 3 měsíci mě z ničeho nic probudilo silné pálení zad vzadu na krku a na ramenou, které postupně přecházelo na celá záda i na ruce, celá jsem se zpotila a bylo mi velké teplo. Toto pálení po chvíli zmizelo a vzápětí se zase vrátilo a takto se to střídalo.Pak se k tomu přidaly takové zvláští vlnovité návaly do hlavy a tlak do uší, jako by se mi měla prasknout hlava...nebyla to žádná bolest, jen velmi nepříjemné a celkově jsem cítila v celém těle velké napětí,jako bych měla prasknout, jakoby snad mi celá hlava brněla. Těžko se tyto pocity popisují, vůbec jsem nechápala co se to se mnou děje,ale měla jsem strašný strach. Změřila jsem si pro jistotu i tlak, ale ten byl naprosto v normálu, jen puls jsem měla 119. Bylo to tak hrozné, že už jsem chtěla volat záchranku, ale zkusila jsem si vzít na uklidnění Neurol 10 a asi po půl hodině to přešlo a i puls byl pak normální. Pak už jsem usnula, pak přes den všechno celkem v pořádku ale k večeru zase pocit velkého napětí a pak snad každý den takový záchvat,který vždy asi po půl hodině pominul po užití Neurolu. Navštívila jsem svou lékařku a ta mi diagnostikovala Panickou ataku a dostala jsem k užívání Apo-escitalopram (1-0-0 ). Prášky užívám už přes dva měsíce a je to ted asi o 70% lepší, ty záchvaty mám teď tak 2-3 do měsíce,ale jsou mnohem slabší. Ale až dnes ráno jsem vstala a zase jsem cítila velké napětí a pak se mi začaly přelévat takové silné pálivé vlny přes hruď do hlavy,pak do nohou a bylo to hrozné, změřila jsem si tlak, ten byl normální, jen puls jsem měla 128, což mě hodně vylekalo, není to nebezpečné ( infarkt, mrtvice ),protože jsem cítila i velké tlaky v hlavě. Opět mi zase zabral Neurol. Chci se zeptat, jestli to nemůže mít i jiné příčiny než tu Panickou ataku, když to neodeznívá úplně ani po antidepresivách ? Nemůže to být třeba od zad, bolí mě dost záda mezi lopatkami. Jinak se léčím s vyšším tlakem, Lorista 50 (0-0-1), Egilok 025 (0-0-1), ale en je již několik let úplně v normě a pak také se štítnou žlázou Letrox 50 (1-0-0), teď jsem zrovna po kontrole a v pořádku i dávkování. Paní doktorka mi dělala cca před 2 měsíci EKG, cholesterol,cukr, minerály a vše naprosto v pořádku. Jsem i po kontrole na gynekologii a také vše v pořádku včetně hormonů. Stravuji se i střídmě a mám i myslím vyváženou stravu s dostatkem vitamínů a žádné životní stresové situace také neprožívám, prostě to vždy přijde z ničeho nic. Jsem z toho již úplně vynervovaná, bojím se kdy to zase přijde a jaké to bude a ted mě hodně vystrašil ten puls 128, vím že mi tento strach nepomáhá,ale nedokáži to potlačit i když se snažím uklidňovat. Občas mám vyšší puls i přes den, ale hlavně po ránu, ale ne takto vysoký - vždy okolo 100. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Možných příčin je hodně, emoční stres je mezi nimi, spouštěcí moment si ani nemusíte uvědomit. U Vás je panická porucha celkem pravděpodobná možnost. Je třeba však zvážit i ostatní možnosti, např. vyloučit onemocnění srdce, plic nebo štítné žlázy (tu ale máte pod kontrolou),případně zvýšený přísun kofeinu nebo nedostatek některých minerálů. Doporučuji provést EKG Holter, tj. měření EKG po dobu 24 hodin přenosným přístrojem připojeným na tělo (provádí se na kardiologii) - pomocí tohoto vyšetření lékař zjistí, co se přesně během obtíží se srdcem děje, může se takto vyloučit např. závažnější arytmie. Zřejmě bych nechal provést i echokardiografické vyšetření (ECHO = ultrazvuk srdce) k vyloučení strukturního postižení srdce. Egilok se obvykle užívá 2x denně, doporučil bych po konzultaci s ošetřujícím lékařem denní dávku rozdělit na ranní a večerní, mohlo by to pomoci, případně zvýšit např. na 2x25 mg nebo zkusit jiný preparát, který působí 24 hodin denně (např. od stejného výrobce Egilok SUCC). Někdy pomůže zvýšit příjem hořčíku.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
pálenie na chrbte bruchu a hrudi | Od: Patrik | 29.2.2016 13:41
Už mesiac ma páli na hrudi, rukách, chrbte stále pálenie a pichanie. Drží sa ma to ako kiešť. Je to stále pálenie. Pohybujem sa často kde je prievan. Ako to treba liečiť. Použil som už rôzne masti aj Ibalgin, ale nič nepomáha.

Ďakujem
reagovat
re:pálenie na chrbte bruchu a hrudi | Od: uLékaře.cz | 1.3.2016 11:09
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: