Vysoký puls

Při opakovaném měření krevního tlaku v klidu jsem si na měřil puls 110 Je mi 37 let. Rychleji mi pracuje srdce a pobolívá mě. Mám kyfózu zad. Je to obvyklé. V předchozím měření krevního tlaku jsem měl 127/92 Děkuji vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Horní hranice normální frekvence se považuje 100 tepů za minutu. Záleží samozřejmě také na tom, jak je např. jedinec trénovaný. Pak mívá klidový tep nízký a u takového člověka bych se pozastavil i nad hodnotou třeba 80. Vašich 110 je však zřejmě moc pro kohokoliv. Záleží za jakých okolností jste si to měřil. Jestli jste například nebyl nervozní jaký tlak bude. Rychlý puls je jinak nespecifický příznak stresu a může signalizovat řadu chorob. Především bych se zajímal jestli dotyčný nemá horečku. Může to znamenat anémii, onemocnění srdce,... Jestli Vám jinak nic není, což bych vás tipoval :-), tak bych zachoval klid. Naučte se měřit puls bez tlakoměru - prsty na zápěstí, na krku nebo v tříslech. Pohodlné je měření po dobu 6 vteřin, hodnota se pak vynásobí deseti. Tak zjistíte jestli máte puls rychlý pořád nebo jen u toho měření tlaku. Jinak bych Vám - pro celý Váš budoucí život - vřele doporučil zařadit do životního stylu pohyb (http://vinduska.hyperlink.cz/fitness/fitness.htm#popul). Pěkný den. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: