Vysoký tep a bolesti na hrudi

Dobrý den do poradny. Trápí mě již více jak půl roku časté bolesti na hrudi a vysoký tep. Mám vrozenou srdeční vadu VPV syndrom. od 10 let do 17 let jsem měla 4 záchvaty parox. tachykardie s tepem i 240/m. Před 20 rokem mě vyřadili z dětské kardiologie a již jsem nikam nedocházela a myslela si, že jsem v pořádku. Začala jsem sportovat jezdit na kole denně i 80km i do velkých kopců, přes zimu lyžovat i na ledovcích, spinningovat, dělat vysokohorskou turistiku...občas jsem sice měla potíže, ale tbl Trimepranolu to vždy spravila. Někdy jsem pociťovala bušení srdce i po alkoholu, ale jinak jsem se radovala ze života a nic mi nebylo. Když najednou padla 30 a já se v noci probudila s bolestí levé ruky a na hrudi a s tepem 130/m vzala jsem si tbl TMP a na pár hodin se tep zpomalil, ale bolesti přetrvávaly asi týden. Byla jsem na EKG a vše v normě. Sice jsem nemohla moc spát, jelikož se v leže tep vždy zrychlil,ale po týdnu byl klid a já se cítila zase dobře. Obv. lélařka mi sdělila, že to je od páteře. Přes léto jsem opět jezdila na kole po Jeseníkách a nešetřila se, bylo mi dobře. Ale v září se opět dostavily bolesti na hrudi a l. ruky. Lékařka mě obj. i na ECHO a znovu na EKG i Holtera. ECHO - mírná nedom. chlopně, ale opravdu bezvýznamná. EKG už zcela jiné s patrnou delta vlnou! Holter - bez tachykardie, ale přichůzi do schodů od 130-180t/m. Byl mi doporučet místo TMP Vasokardin jen při obtížích. Bolesti trvaly tentokráte déle a pobolívání již zůstalo a po pár týdnech se vracela bolest i s vys. tepem. Bylo mi děláno vyšetření na srd. enzymy a štít. žlázu. Vše ok. Obv. dokrorka mi sdělila, že to mám psychyckého původu a dala mi lexaurin, čímž mě překvapila...:o( vyzkoušela jsem ho, ale bolesti neustávaly...spíše jsem měla jen pocit, že mi je jedno, že mě něco bolí. Vzala jsem ji pouze 2 tbl. a dále nebrala. Interní lékařka, která dělá vyšetření srdíčka mi doporučila katetrizační ablaci. Nejdříve jsem odmítla, jelikož jsem netušila co to je. Ale nastudovala jsem z internetu potřebné a poptala se i jiného kardilologa a i vzhledem se zhoršujícím tepem, budu souhlasit. Minulý týden jsem se opět v noci kolem 3h. probudila s vyšším tepem přes 100/m, vzala jsem si TMP (jelikož mi zabírá rychleji než Vas.) ale po chvíli jsem se začala velmi potit a bylo mi na zvracení a k tomu jsem se třásla jako ratlík a brněla mě l. ruka. Lékaři mi stále říkají, že tyto stavy a bolesti nejsou od srdce, ale od páteře...ale ten vysoký tep mám skoro vždy spojen s bolestí a uleví se mi i od bolesti po tbl TMP i Vasokard. Byla jsem vyšetřena i od ortopedů...jeden říkal, že mám blokádu hrudní páteře a druhý tvrdil opak. Všichni mi říkají, že to není života ohrožující stav, ale já už ani neusnu bez vasokardinu, jelikož mě každou noc budí vysoký tep. Na počátku února jsem ještě obj. na ergometrii na vlastní žádost, jelikož se bojím i sportovat. Navíc jedna lékařka mi zakázala i Jogu a druhá dovolila vše. Myslíte, že se mi uleví od všech potíží katetr. ablací? a jak dlouho se čeká na operaci? Nevím jaký mám mít životní styl do té doby...každý mi říká něco jiného. Je mi 30let, vážím 50kg a měřím 155cm. Je možné, že mě může skolit infarkt? či za to může opravdu páteř? Děkuji za rady a jsem s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k popisu Vašich obtíží bych soudila na jejich primárně kardiogenní původ k němuž se přidávají i psychogenní obtíže z neúčinnosti léčby. Doporučovala bych Vám tedy i nadále sport avšak pouze mírnou zátěž a podstoupit již zmiňovanou katetrisační ablaci- jež by dle popisu měla ulevit. Čekací doby se liší pracoviště od pracoviště. V páteři bych původ obtíží vzhledem k vysoké tepové frekvenci spíše nehledala.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Syndrom WPW | Od: simona | 27.2.2009 19:39
Dobrý den ve 13 letech mě byla uplnou náhodou zjištěná vrozená vada WPW typ B.Hrála jsem závodně Volejbal vše bez prblému zčala jsem mít problémy až v dospělosti v roce 2002 jsem podstopila katetrizaci,která musela být druhý den opakována a byl klid.Takže můžu jen doporučit určitě se Vám uleví.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: