Vysoký tep, blokovaná žebra

Vážená paní doktorko, chtěl bych Vás moc poprosit o radu. Je mi 33 let a mám delší dobu problém, který mne trápí. Podotýkám, že se snažím žít zdravě (nekouřím, nepiji alkohol, běhám cca 30 km týdně, jezdím na kole cca 2000 km ročně). Od srpna letošního roku jsem se potýkal se třemi opakovanými virózami (prakticky třikrát po sobě). V mezi období a následně poté co jsem začal opět běhat se mi vyskytl problém, kdy po sportu nedochází k poklesu tepové frekvence - ta zůstává vysoká (cca 95-120) i několik hodin. U toho cítím bušení srdce. Když si jdu lehnout, většinou se budím zpocený a moc toho nenaspím. Praktická lékařka mne před rokem a půl (kdy jsem měl něco podobného) poslala na vyšetření se srdcem, kde mi dělali odběry na štítnou žlázu, EKG, echo a holtera na 24 hod. (měření jsem ale poměrně nesnášel a tak jsem byl monitorován pouze půl dne s tím, že tlak se pohyboval mezi 130-150/80-100 v závislosti na okolnostech). Na kardiologii mi nic nenašli, pouze si mám sledovat ten tlak. Následně jsem byl poslán na rehabilitace, kde mi nalezly zablokovaná žebra. Nyní jsem navštívil neurologa s bolestmi na hrudi a v ruce a nalezl mi opět blokovaná žebra 2 - 4, blok C/Th, CC skl. a zkrácení m.pectoralis a klavipekt. fascie vpravo. Odblokoval mne, ale do dvou dnů jsem to měl zpět. Na rehabilitacích mě vždy odblokují. Poté jdu běhat a problémy s tepem nemám. Ale po pár dalších dnech se to opakuje. Nevím, zda-li to s tím může souviset. Neurolog ten zvýšený tep nepotrvrdil ani nevyvrátil, prý to může být i ze stresu. Napadlo mne, že jsem letos v květnu měl dvě přisáté klíšťata (ve Skotsku), které jsem po cca 6 hod. odstranil. Týden na to po návratu jsem byl nachlazený. Nemůže to mít souvislost třeba s boreliózou? Nejhorší je ten pocit, že skutečně nevím co to je za nemoc a připadám si už jako simulant. Objednal jsem se i k psychologovi s tím, zda-li to nemůže být psychického rázu. Pouze mne znepokojuje, že to prakticky vždy přichází po sportu (s výjimkami) a nejčastěji o víkendech. Povolání mám poměrně stresové. Můžete mi, prosím, poradit jak mám postupovat dále? Mám se znovu objednat na kardiologii a požádat o nějaké zátěžové testy (ty mi nedělali)? Může tento stav souviset s blokádami? Proč dochází k neustálým blokádám (to mi zatím nikdo nevysvětlil - snažím se cvičit dle rehabilitací Mojžíšové metodu, ale stejně k tomu stále dochází). Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Za prvé, nehte si odebrat krev a vylučte boreliózu. Za druhé, snažte se vyvarovat stresu a asi na měsíc si dejte poloviční fyzickou zátěž než kterou běžně máte, pokud vše bude v normě, vraťte se postupně na svoji fyzickou aktivitu (počet km v běhu). Kardiologové jsou velmi precizní, pokud se srdíčkem nic není, věřte jim, pokud jste měl vyšetření starší než rok, tak bych ho ještě jednou zopakovala, ale musíte daná vyšetření zvládnout i když jsou vám nepříjemná, jsou horší věci, holt to musíte překonat. Za třetí pravidelně rehabilitujte, páteřní blokády toto dělají často, proč u někoho více a u někoho méně vám nikdo nevysvětlí, prostě to tak je, každý se narodil s určitými výhodami a handicapy. Rozcvičujte se pravidelně i když někdy budete mít pocit, že je to k ničemu, tak není, smiřte se s tím, že pokud k tomu máte sklony, tak se to bude a bude opakovat.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Modřiny mohou být prvním projevem hemofilie
Články: Modřiny mohou být prvním projevem hemofilie
Hemofilie je dědičná...
Artróza versus artritida
Články: Artróza versus artritida
Pacienti s bolestmi kloubů...
Zbytnění prostaty
Články: Zbytnění prostaty
Zbytnění, benigní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Klimakterium ohrožuje kvalitní spánek. Braňte se!
Články: Klimakterium ohrožuje kvalitní spánek. Braňte se!
Období klimakteria, během...
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Články: Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Pokud se oplozené vajíčko...
Léčba melanomu: připravena každému pacientovi přesně na objednávku
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Parazitární choroby kůže (1. díl)
Články: Parazitární choroby kůže (1. díl)
Parazitární choroby kůže...
Uroinfekce
Články: Uroinfekce
Bolest při močení může být...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: