Vysoký tk

Léčím se na vysoký krevní tlak. Není jasná příčina (jsem hubený, mladý, jiné nemoci nemám), beru prášky. A chtěl bych se zeptat, jak je to se šňupacím tabákem. Občas si s kamarády dáme (tak 2x týdně). Jestli zvyšuje krevní tlak nějak dlouhodobě, nenašel jsem žádné studie, které by to potvrzovali, všude se jen píše, že nikotin zvyšuje TK cca na 20 min, poté se vrátí do normálu. Tak co si o tom myslíte. Samozřejmě vím, že to není zdravé, ale rád bych slyšel nějako odpověď, která má smysl (né ty, co jsou všude napsané, že je to blbost...). Díky

Odpověď odborníka:

Máte pravdu, že je těžké o tom něco objektivního zjistit, protože informace jsou utopené v záplavě protikuřácké propagandy. Také jsem žádnou studii nenašel, ale z poskládaných informací bych řekl, že samotný nikotin opravdu tlak zvyšuje - ale jak píšete tak jen na chvíli. Na dlouhodobé hypertenzi se kouření podílí díky ostatním látkám, které způsobují aterosklerózu. To se však šňupání netýká. Proto si myslím, že pro Vás není nebezpečné. Studii si nakonec můžete udělat sám - změřit si tlak při šňupání a bez něj, měřiče tlaku jsou dnes myslím dostupné pro každého, možná ho i máte. Pěkný den. (http://ona.idnes.cz/tipy-jak-snizit-krevni-tlak-i-bez-leku-d88-/zdravi.aspx?c=A111219_092951_zdravi_pet)

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: