Vysoký tlak

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na vysoký krevní tlak. Poslední dobou pozoruji velmi kolísavý tlak někdy 135/80 což je ok,za 2 hodiny 156/99,někdy i 173/113. Nevím čím to je, zažil jsem velmi stresující období, nevím zda to je tímto. Žiji celkem zdravě, běhám, jím zdravě..Trpím úzkostí a každý problém to zvětšuje,čili i tento mám neustále obavy, že ten tlak vysoký bude a pak je...mohu se zeptat, co s tím mám dělat? Nikdy jsme vysoký tlak neměl, až ted\' poslední 3 dny. Pištím mi v uších,nemohu spát..Děkuji

Odpověď odborníka:

To stresující období, zdá se, hrálo svoji roli. Vypadá to, že máte úzkostnou poruchu. V krajním případě můžete uvažovat i o pomoci psychiatra. Z hlediska toho tlaku asi ještě nejste kandidát na prášky (na hypertenzi), tlak míváte i normální. Otázka je, jestli ho nemáte normální vždy když si ho neměříte. To se dá odhalit tzv. tlakovým Holterem - budete mít automatický tlakoměr 24 hodin, měří i v noci (není to samozřejmě nic moc). Nově ho mohou nasazovat i praktičtí lékaři, jinak kardiologové. Když si ho ale budete měřit často sám, tak byste se mohl naučit nebýt u toho nervozní. Jedním z účinných opatření na úzkost a současně na tlak je pohyb. I když Vy píšete, že běháte. Možná by to ale šlo zintenzivnit. Řekl bych, že poměr mezi pohybem a zdravotními účinky je přímo úměrný - čím více tím lépe. Hovoříme například o běhání 45 minut 5-7 dní v týdnu. Při běhání se systolický tlak zvyšuje (je přímo úměrný tepové frekvenci). To se ale nedozvíte - při běhu se asi nezměříte. :-) Ale po běhání se naopak snižuje - to byste mohl využít jako motivaci. Přeju hodně štěstí Vladimír Vinduška

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: