Vysoký tlak a další problémy s tím spojené

Dobry den, je mi 30 let. Pred necelymi dvemi mesici jsem mel umrti v rodine, coz odstartovalo me problemy, ktere jsem do te doby nevnimal/nepocitoval. Vse zacalo tim, ze jsem si nameril tlak (den pred pohrbem) 170/115, jel jsem k doktorovi, ktery mi tlak snizil a predepsal uzivani leku, v soucasne dobe uzivam 1/4 prestarium neo combi 5mg/1,2mg. V soucasne dobe mam dle domaciho mereni tlak pumerny 130/82 nekdy mi tlak vylitne na 160/100 (1 za 14 dni), tlak mam spise 130/80. Dalsi problem mam s dychsnim, od problemu s tlakem se mi spatne dycha, jako bych se nemohl nadechnout obcas do bricha (by jsem na spinometrii a vysledky byly dobre jen hodnota PIF byla 65%). Dalsim problemem byla zada kdyz jsem mel zablokovany kriz, ktery mi fyzioterapeut leci, sle zada mne celkove boli obcas dale. Dalsi problemy ktere pozoruji jsou obcasne vystrelky do rukou, mravenceni rukou a bolest zapestich. Dslsim problemem je obcasne buseni srdce a zvyseny puls.Od rana co vstanu premyslim co mi je a bojim se. Chci se zeptat co s tim? Alergologie v poradku, sono jater bricha ledvin take, krev take v poradku ekg take... Muze to byt take od psychiky? Nebo mam vyhledat dalsi vysetreni? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše úvaha o tom, že potíže jsou spojené hlavně s psychikou je myslím zcela správná (to, že se problém v "hlavě" odrazí v tlaku, bolestech zad a dechových potížích je celkem typické). To neberte prosím jako nějaké zlehčování, je jasné, že stav je pro Vás velmi nepříjemný - důležité je, že jsou v takovém případě způsoby, jak Vám účinně ulevit. Není pravděpodobné, že by Vaše subjektivní potíže způsoboval samotný krevní tlak. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že je otázkou, zda vůbec potřebujete léky na tlak brát - vstupní hodnota je sice velmi vysoká, ale i tak není vhodné stanovit diagnózu hypertenze z jedné jednorázové výše tlaku (zvláště, pokud šlo o silně stresové období) - a dávka léku (čtvrtina tablety), kterou uvádíte, je tak malá, že je sporné, zda s Vaším tlakem vůbec něco dělá (šlo by například jí zcela vysadit a provést 24-hodinovou monitoraci tlaku bez léčby, podle toho by bylo možné určit diagnózu spolehlivěji). Na nutnosti případných dalších "tělesných" vyšetření je potřeba se domluvit s tím lékařem, se kterým jste problém řešil a který má k dispozici všechny dosavadní výsledky a může je tedy (se znalostí ostatních údajů o Vašem zdravotním stavu) komplexně zhodnotit - měl by to být Váš praktický lékař. S ním se rovněž pobavte o možném psychickém původu potíží a vhodném postupu v takovém případě. Nevyhledávejte nějaká další vyšetření sám. Věřím, že se podaří najít způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: