Vysoký tlak a hypertrofie lk

chci poprosit o Váš názor. Je mi 47 let, od posledního porodu před 1,5 rokem trpím hypertenzí, předtím jsem nikdy problémy s tlakem neměla, ani po porodech (mám 4 děti), ani v posledním těhotenství, začalo to až porodem, spíš jsem měla nízký. Protože stále ještě kojím, užívám Dopegyt a Vasocardin. Před cca dvěma měsíci mi vyletěl tlak na 200/120, předtím se držel do 140/90, nikdy nebyl vyšší, spíš nižší. Při EKG vyšetření to ukazovalo na hypertrofii LK, ještě mě čeká ECHO, asi ten "odpolední" tlak byl vysoký delší dobu, což při běžné kontrole můj OL nezjistil, vždy jsem měla dobrý, takže mi medikaci nechával stejnou. Dr. mi teď zvýšil dávku léků a doporučil ukončit kojení (což mám i tak brzy v plánu), abych mohla dostat jiné léky. Od té doby se pravidelně měřím a tlak je vždy ráno dobrý a v průběhu dne se zvyšuje, večer někdy až na 160/105. Nejsem ve stresu ani nijak zvlášť zatížená, mám běžný pohyb, čím je možné, že se mi tlak tak náhle zvýšil? A mám ještě další problém, pravděpodobně jsem těhotná (u lékaře jsem ještě nebyla, jen jsem si udělala test). Vím, že v mém věku je to už riziko samo o sobě, ale dítě bych si ráda nechala, jenže vysoký tlak je další zhoršení možnosti ho donosit....může se dalším zvýšením dávkování těchto léků snížit tlak natolik, aby to nebylo pro miminko nebezpečné a zárověň mu neuškodily? Kromě vysokého tlaku nemám žádné jiné zdravotní problémy, dalo by se říci, podle všech vyšetření, že jinak jsem naprosto zdravá. A také by mě zajímalo, jestli hypetrofie Lk je léčitelná, jestli se srdce může vrátit do původního stavu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, co se týká hypertrofie srdečního svalu, ta je nevratná. Nyní bych počkal na výsledky ECHO srdce, které určí, zda-li máte hypertrofii levé komory nebo ne. Jako prevence zhoršování hypertrofie je potřeba správně korigovat krevní tlak. Další otázky budete muset probrat se svým ošetřujícím gynekologem ve spolupráci s kardiologem. Bude vhodné si krevní tlak měřit častěji a dle toho upravit medikaci.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: