Vysoký věk a těhotenství

Dobrý den ,nevím jestli se ptám správně.Je mě 40 let a minulý rok jsem musela ukončit těhotenství v19týdnu pro Dawnuv syndrom,chtěla bych se zeptat,kdybych znovu otěhotněla tak jaká je pravděpodobnost že budu mít dítě bez Dauwna,moc se toho bojím ,přítel děti ještě nemá tak to zvažuji. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, ze stoupajícím věkem opravdu narůstá i riziko genetického onemocnění plodu. Během těhotenství máme k dispozici celou řadu diagnostických testů, které mohou riziko snížit, event. potvrdit podezření na onemocnnění. Pokud bylo předchozí těhotenství ukončeno právě z důvodu potvrzeného Downova syndromu,jistě jste byli s partnerem vyšetřováni geneticky, aby se zjistilo, zda nejste nositeli nějaké abnormality, která by mohla riziko ještě navyšovat. Pokud byly výsledky testů v pořádku, v dalším těhotenství by bylo vhodné provést některou z invazivních metod k vyloučení podobného onemocnění.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: