Vyšší alt než ast u dítěte 7 let

Dobrý den, Paní doktorko,moc bych Vás prosila o radu. Můj poblém spočívá v tom,že mám 7 letého brášku,který přibližně 4 měsíce bere Essentiale Forte N,drží dietu a na začátku měl hodnoty billirubinu kolem70,pak se mu dostaly na 30.Měl i světlou stolici a občas si stěžoval na bolest bříška a ktomu i občas vyšší teplota.Teď asi týden zpátky při posledním odběru měl hodnoty opět vyšší:ALT-0.35 AST-0.41.Plus k tomu teplota 38.1.(Ještě dodám,že mu dělaly i ultrazvug kvůli žlučovým kamenům a to bylo v pořádku)Paní doktorka říkala,že kdyby se horšil mají přijít.Ale my už jsme s mamkou zoufalé,všude na internetu se snažíme dozvědět něco více a nikde jsme nenašly jestli jsou tyto hodnoty u tak malého dítěte ještě přijatelné a jestli se to vyléčí,jak dlouho to bude trvat,a taky nás postrašilo,že jsme se dočetly,že nesmí být vyšší hodnoty AST,že to znamená smrt jaterních buněk-to znamená,že to je hodně špatné?!Začínáme mít opravdu zoufalé,možná to bude z mého dopisu i vidět,tak se nezlob te,ale prostě by jsme potřebovaly vědět co to znamená a jestli máme mít takový strach jaký máme.Paní Doktoko věříme,že na náš dotaz odpovíte a snad nás i uklidníte.Předem moc děkujem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poměr ALT/AST se řeší, pokud jsou obě hodnoty vyšší než 1... Hodnoty Vašeho bratra jsou obě pod 0,5, což jsou zcela normální hodnoty - v tomto případě je jedno, jestli je některá z hodnot vyšší. Důležité jsou i další jaterní enzymy, které ukazují na stav jater (GMT, GGT, ALP) - u těch hodnotu bohužel neudáváte... Vyšší hodnoty než 1 u těchto enzymů mohou ukazovat na nějakou překážku ve žlučových cestách. Zvýšená hodnota pouze bilirubinu (nad 17) může být i vrozená (Gilbertův syndrom...) - téměř všechny syndromy spojené s vyšším bilirubinem, jsou v podstatě neškodné - je třeba dodržovat pouze některá režimová opatření. Takže se zatím neděste a vyčkejte kontrolních odběrů, případně zkuste požádat o genetické vyšetření na hyperbilirubinemii (zvýšený bilirubin)...

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: