Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní látku, vše v pořádku. Pak jsem musela dýchat nějaký plyn a šla pod ,,rentgen či kameru,, kvůli plicní embolii, tady opět vše v pořádku.EKG také v pořádku. Mám pozitivní revmatoidní faktor, léčím se s cytomegaloviry a herpesviry. Bylo mi tedy řečeno, že ta zvýšená hodnota může být díky těmto problémům, s kterými se léčím.Také jsem byla 25.11. na revizi dutiny děložní pro zamlklé těhotenství a 12.12. mi byl vytržen zub.Jinak že nevědí proč to mám zvýšené. Také jsem den před odběrem dobrala léky Isoprinosine ( antivirotiky ) tak nevím zda by to mohli ovlivnit i ony. Každopádně můj dotaz spočívá v tom, co si o tom mám myslet? Právě se snažíme o miminko, tak nevím zda to nějak víc řešit, aby to nevadilo případnému těhotentví. Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?). Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete na www.labtestsonline.cz: "D-dimery se vyšetřují spolu s dalšími laboratorními testy k odhalení, vyloučení a monitorování stavů souvisejících s hyperkoagulací (nadměrné krevní srážení). Jedním z nejčastějších je HŽT (hluboká žilní trombóza), při které se vytváří krevní sraženiny v hlubokých žilách těla, nejčastěji dolních končetin. Část krevní sraženiny se může odtrhnout a vytvořit vmetek (embolus), který je odplaven do jiné části těla, kde může uzavřít jakoukoliv cévu. Nejčastěji dochází k zachycení v plicích, kde způsobí plicní embolii (PE). D-dimery se vyšetřují, pokud má lékař podezření na HŽT (příznaky jsou: bolest v noze, bolestivost na dotek, otok, změna barvy kůže) a/nebo PE (příznaky jako je dušnost, kašel, bolest na hrudi vázaná na dýchání). Jedná se o rychlou, neinvazivní metodu k vyloučení nadměrného srážení krve. Pozitivní D-dimery (zvýšená hodnota D-dimerů) ukazuje na přítomnost abnormálně vysoké hladiny fibrin degradačních produktů v těle. Vypovídá o vytvoření významných krevních sraženin a jejich rozpouštění, avšak neurčuje jejich lokalizaci, nebo příčinu. Zvýšené D-dimery mohou být vyvolány HŽT, DIC, nedávným chirurgickým zákrokem, úrazem, infekcí, nemocí jater, těhotenstvím, eklampsií, onemocněním srdce, nebo některými druhy rakoviny. Normální hladina D-dimerů znamená, že nejsou ve Vašem těle tvořeny a rozpouštěny krevní sraženiny. U pacientů s nízkým rizikem vzniku krevní sraženiny se normální hodnota D-dimerů považuje za ukazatel nepřítomnost nadměrného krevního srážení. Pokud se vyskytují určité příznaky, toto vyšetření vyloučí krevní srážení jako příčinu těchto příznaků. Vyšetření D-dimerů se doporučuje provádět jako doplňkový test. Samostatně by neměl být používán. Zvýšené i normální hodnoty D-dimerů mohou vyžadovat další sledování a provedení dalších testů. Koncentrace D-dimerů může narůstat u starších pacientů. Falešně zvýšené hodnoty mohou být pozorovány u pacientů s vysokými hladinami revmatoidního faktoru (revmatoidní artritida). Dále mohou být falešně pozitivní výsledky způsobeny nadměrným množstvím triglyceridů, lipémií (vysoká konzumace tučného masa před odběrem), bilirubinem (žlučové barvivo) a hemolýzou vzorku krve (nevhodné provedení odběru)." V dotazu neuvádíte, zda důvodem odběru byly i klinické příznaky vyvolávající podezření na hlubokou žilní trombózu (otok končetiny) či plicní embolii (dušnost, kašel či bolesti na hrudi) nebo byla důvodem hospitalizace a následných vyšetření teprve zvýšená hladina D-dimeru. Vámi popsaná vyšetření (flebografie dolní končetiny a kombinovaný plicní scan) vyloučila přítomnost trombózy i plicní embolie. V praxi má především význam negativní (nulová) hladina D-dimeru, která s vysokou přesností a citlivostí vylučuje možnost probíhající trombózy. Naopak samotné zvýšení hladiny D-dimeru je nespecifické a jak bylo výše uvedeno, může mít i řadu jiných příčin. Ve Vašem případě mohlo být příčinou vyšší hladiny D-dimeru hned několik faktorů: pozitivní revmatoidní faktor, nedávné těhotenství a následný gynekologický zákrok - revize dutiny děložní, extrakce zubu. Zvýšená hladina D-dimeru byla velmi pravděpodobně následkem těchto proběhlých událostí a nemá dopad na plánované těhotenství. Vzhledem k historii Vašich nemocí (pozitivní revmatoidní faktor, léčená cytomegaloviroá a herpesvirová infekce, zamlklé těhotenství) bude však každá Vaše gravidita hodnocena jako riziková, proto se s konkrétními dotazy v této otázce obraťte na Vašeho gynekologa. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: