Vyšší hladina cholesterolu

  • Dotaz od: Škaloudová
  • Publikováno: 23.1.2009
  • uLékaře.cz

Mám celkový cholesterol 7.48 a zvýšený HDL 2.88. Ostatní S- tuky mám v pořádku. Mám rodinnou dispozici na mozkovou příhodu, která postihla maminku i bratra. Je nutná léčba? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

To, že je zvýšený HDL je jen dobře. Ale neuvádíte celkový aterogenní index, který se v laboratoři počítá jako poměr jednotlivých hodnot cholesterolů - ten je rozhodující pro posouzení, jaké skutečné riziko vám hrozí. Pokud je tento aterogenní index vyšší,doporučuji kromě dietních opatření i celkovou léčbu hypolipidemiky. K obecným režimovým opatřením také patří dostatek fyzické aktivity ( je prokázáno, že při cvičení klesá hladina cholesterolu) a dostatek vlákniny ve stravě.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: