Vyšší hladina prolaktinu

Měla bych dotaz ohledně mé sestry. Zhruba 3 roky má potíže s prsy (sekrece z prsu). Před 3 lety podstoupila sono prsu - bez nálezu a MR mozku - vpravo při kuadálním okraji striata zobrazeno ostře ohr. ovoidní ložisko vel. asi 8 mm, isointenzní s likvorem. Jinak ložiskové změny neprůkazné, přiměřený signál šedé a bílé hmoty.Středová rovina bez ovlivnění, gyrifikace symetrická. Komorový systém souměrný, bez dilatace. Zevní likvorové prostory nerozšířeny. Sledovatelné mozkové tepny i žíly beze změn signálu. Temporální laloky bez průkazu patol. změn. Oblast selly a hypofýzy bez nápadností. Obsah orbity bilat. bez průkazu patol. změn. Zachycené VDN vzdušné, bez hrubých změn. Oblast mostomozečkového koutu a pyramidy bilat. bez průkazu struktur. změn. Zachycená část krční míchy bez nápadností. Závěr: drobná neuroepiteliální cysta či asymetricky dilatovaný perivaskulární prostor vpravo v pops. lokalisaci, jiné patologické změny neprůkazné. - dále nikdo neřešil, prý se může jednat o vrozenou záležitost. Nyní, když jsem zjistila, že potíže stále přetrvávají, tak jsem jí donutila problém dále řešit, kdy byla na odběrech krve - kde PRL 597.7 (102 - 496 v naší lab. ref. mez) a aTHG 18,97 (0.31 - 4,11) zbylé výsledky na ŠŽ v normě. Do poradny na endokrinologii jde až za měsíc, myslíte si, že se máme něčeho obávat? Jaký bývá postup léčby s takovými výsledky? Děkuji za odpověď Lenka

Odpověď odborníka:

Sestra byla odeslaná na MR mozku, jelikož někdy je nadprodukce prolaktinu spojená s nádůrky lokalizovanými v oblasti hypofýzy, či hypotalamu. Tato oblast je na MR ale v pořádku.
Zvýšení prolaktinu, které by mohlo být odpovědné za sekreci z prsu, je jen mírné, takže se budou na endokrinologii snažit zjistit, jestli není jiná příčina tohoto nálezu (vliv léků, či jiných nemocí). Stav se dá zaléčit medikamentozně.
Předpokládám, že sestra nebyla před těmito obtížemi těhotná a nekojila - někdy může sekrece z prsou i po ukončení kojení přetrvávat v malém množství i celá léta. Pokud je sekrece jenom z jednoho prsu, podle věku se můžou doplnit ještě další vyšetření zaměřená jen na prsa.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: