Vyšší hodnota hormonu příštítných tělísek

Dobrý den, paní doktorko, chodím do osteocentra, zjistili mi uvolňování vápníku do krve. Scintigrafie byla negativní, teď mě posílají na vyšetření paratohormonu. Mám tyto hodnoty z odběru krve: S-Ca:2,64, S-Mg: 0,88, S-P:0,91,SCaIV: 1,14, S- PROT:78, S-IB2M:1,66, S-PTH:13,13. Můžete mi prosím napsat, co z toho je ten hormon? ( asi to PTH), je ten hormon a vápník v krvi hodně zvýšený? Postrašili mě s vyoperováním příštítných tělísek. Představuje tato operace nějaké nebezpečí pro štítnou žlázu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, parathormon má zkratku PTH. Každá laboratoř může mít jiné normální hodnoty, takže míru zvýšení PTH je takto těžké odhadnout, hladina vápníku je ale zvýšená jen mírně. Operace příštítných tělísek by štítnou žlázu zásadněji ovlivnit neměla. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: