Vyšší nemocnost a očkování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky testů mého staršího syna - 4 roky. Jelikož je často nemocný (téměř každý měsíc), navíc astmatik, byli jsme teď v lázních, kde opět onemocněl. Měl vysokou horečku (39,6 °C), stěžoval si na bolesti bříška (na ty si při nemoci stěžuje celkem často) - klinicky však nebylo nic poznat. Udělali mu krevní testy - CRP 113, Leuko 21,9, stále ale tvrdili, že neví příčinu. Nasadili SUMETROLIM (stěžoval si zpočátku i na problémy při močení, ale později už ne a moč nakonec vyšla v pořádku). Teplota po jeho nasazení mu začala hned další den klesat. K mému dotazu, zda to nemůže být mononukleóza mu po 4 dnech udělali i testy na ní s následujícím výsledkem: EBNE IgG - 6,8 index Pozitivní (0,8-1,2), VCA IgG 7,7 index Pozitivní (0,8-1,2), IgM protilátky byly negativní. Současně s tím mu udělali i testy na CMV s tímto výsledkem: Anti-CMV IgG - 6,4 IU/ml pozitivní (0,8-1,2), IgM - 2,4 pozitivní (0,9-1,1), Avidita CMV - IgG 75,020 % Vysoká (30-40 %) - s komentářem: Pozitivita IgM potvrzena konfirmací. Doplněna avidita IgG - vysoká hodnota svědčí pro infekci starší 16 týdnů. Přetrvávající infekce CMV. CRP mu tehdy kleslo na 21,1. Na základě těchto výsledků mi řekli, že před více jak 16-ti týdny prodělal mononukleózu, ale že je teď v pořádku (jaterní testy má v pořádku), jen se musí šetřit a po nějakém čase zopakovat jaterní testy a pak i serologii. K mému dotazu mi pak řekli, že není pro ostatní infekční. Stále ale neví, proč měl tak vysoké CRP a leuko. Když jsem předala závěrečnou zprávu naší pediatričce, tak mi řekla, že podle těchto výsledků prodělal v minulosti mononukleózu, ale že problém, co teď měl spíš souvisí s infekcí cytomegaloviru (který mohl chytit i tam - doplňuji, že jsme do lázní nastupovali 5.6., onemocněl 19.6.). Teď už má zase zánět horních cest dýchacích (stejně jako mladší syn). Zajímalo by mě, co ty výsledky tedy vlastně znamenají a zda může být tedy syn stále ještě infekční? Vyžádala jsem si vyšetření na CMV i pro mladšího syna, neboť (díky časté nemocnosti) není stále ještě naočkován PRIORIXEM a paní doktorka ho chtěla očkovat teď v červnu (i když teď se to kvůli zánětu horních cest dýchacích stejně bude muset zase o něco posunout). Zítra jdeme na odběry, tak uvidíme, ale trochu mě znepokojuje, že jsem si teď na internetu přečetla, že specifické protilátky, na jejichž základě se diagnostikuje, se začínají tvořit až po 3-4 týdnech po primoinfekci. Pokud by tedy teoreticky byl starší syn stále ještě infekční, tak vlastně mladší může onemocnět kdykoliv a navíc se to z krve pozná až se zpožděním. Průběh přitom může být rozdílný... Z toho vyvozuji, že ani případné negativní výsledky nemusí znamenat, že primoinfekcí neonemocněl (nebo že jí nemůže v nejbližší době onemocnět). Vzhledem k tomu, že kluci si občas dají pusu na pusu (i když jim kvůli tomu hubujeme a učíme je, že se má dávat na tvář) a v lázních si párkrát mezi sebou prostřídali flétničky, mám obavy, abychom něco nezanedbali a očkováním nenadělali víc škody než užitku. Na druhou stranu již CMV již prodělat také mohl (kromě toho, že je rovněž často nemocný, tak i v období tzv. "zdraví" mívá několik dní za sebou zvýšenou teplotu), pak by mě zajímalo, za jak dlouho po té by bylo očkování živou vacínou možné. Ještě mě napadá - jak je to u neživé vakcíny? V srpnu bude totiž staršímu synovi 5 let a měl by být tedy také přeočkován (nevím přesně na co...). Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, interpretovat serologické odběry-IgG a IgM protilátky-je někdy velmi složité, protože jejich hladiny jsou dynamické,mění se v čase a k potvrzení nebo vyloučení infekce někdy jeden odběr nestačí. Samozřejmě je důležité na prvním místě hodnotit klinický nález u dítěte a k tomu pak výsledky serologie. U chlapec-podle toho co popisujete-asi proběhla opravdu infekční mononukleóza-klasickým původcem je EB virus, ale může být původcem i cytomegalovirus. Primárně se tedy jedná o virovou infekci, u menších dětí je častá bakteriální superinfekce, proto může být na místě ATB přeléčení-jak bylo asi u chlapce. Nyní by vyloženě infekční už být neměl. Co se týká očkování, v 5 letech se očkuje záškrt, tetanus, černý kašel neživou vakcínou, s odstupem jak píšete, je určitě možné, záleží pak na aktuálním stavu dítěte. Mladší chlapec může být v inkubační době nebo mohl klidně CMV prodělat, ale může být v inkubační době jakékoliv jiné infekce /neštovice, respirační infekty apod./. Jak jsem psala výše, interpretace serologických odběrů jsou někdy velmi složité, hladiny protilátek v řadě případů mohou být i falešně pozitivní /reagují zkříženě na jiné infekce/, takže opět co se týká očkování Priorix, kontraindikací je akutní infekt, teoreticky rekonvalescence a oslabení po infektu taky asi nebude úplně nejvhodnější, ale stran inkubační doby, pokud je dítě v kolektivu jiných dětí, tak bychom ho prakticky nemohli naočkovat nikdy. Takže uvidíte, jak odběry dopadnou, ale konkrétně se pak domluvíte s paní doktorkou podle aktuálního zdravotního stavu chlapce. CMV nebo i inf.mononukleóza probíhají v řadě případů jako lehký infekt, takže řada dětí má pozitivní IgG protilátky /třeba i jako náhodný vedlejší nález u odběrů/ a samoz.se nepřeléčují. Záleží opravdu hodně na klinických potížích a nálezu u dítěte. Nelze hodnotit jenom samotné odběry. S pozdravem, J.Kandrnálová

MUDr. Jitka Kandrnálová
MUDr. Jitka Kandrnálová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Soukromá ordinace pro děti a dorost, Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: