Vyšší tlak

Měla jsem vyšší tlak v noci 160/100, bušení srdce, sanitka mě odvezla do nemocnice, tam byl tlak 135/90, ekg normální, tak mě poslali domů se zprávou k doktorce. Léčím se dlouhodobě na úzkostné a panické stavy a sníženou funkci štítné žlázy a beru léky Letrox a Zoloft. Doktorka mě poslala na sono břicha, jestli to není od ledvin, to bylo v pořádku a monitoring holtr, tam ten tlak byl vyšší, v průměru 139/94. Bylo mi doporučeno sledování, protože mám silnější postavu a oba rodiče se léčí na vysoký tlak. Na rentgenu bylo zjištěno, že je srdce zvětšené a bylo konstatováno, že to může být způsobené obezitou. Vždy u doktorky mám tlak normální, ale mám strach, jestli nemohu mít něco se srdcem. Tam kde končí krk mívám pálení a tlak, když se těch míst dotknu, tak mám bolesti v krční páteři a mezi lopatkama, mám problémy s páteří dlouhodobě. Také mívám brnění hlavy a rukou. Bojím se, jestli některý z těchto příznaků nemůže být od srdce nebo zda je to pouze od páteře a úzkostné poruchy. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Lenko, obtíže které popisujete skutečně vypadají jako příznaky panické poruchy (bolest na dotyk, brnění hlavy a rukou).Pokud by problémy byly od srdce, rozhodně by Vás to nebolelo na dotyk. Rozšíření srdečního stínu na RTG není zcela specifické a může být způsobeno Vaší tělesnou konstitucí. Přesné zjištění velikosti srdce by bylo možné echokardiografickým vyšetřením. Nicméně - Váš krevní tlak je hraniční (není zatím nutná léčba) a pokud máte nadváhu a rodiče se s tlakem léčí, je zcela na místě sledování a kontroly tlaku. Při nadváze bude část obtíží jistě i od páteře.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: