Výstupek podél vnější strany šikmého břišního svalu-vlevo

Dobrý den. Včera jsem se sprchoval a když jsem zvedl levou ruku a omýval jsem se na žebrech, nahmatal jsem si výstupek na levém žebru, který jde až k prsu. Nejdříve jsem se lekl, že by mohlo jít o nějaký nádor, nebo něco podobného, ale pak jsem zjistil, že výstupek pokračuje i od žeber dolů, až k pasu. Nahoře na prsu je vzdálen cca 8-10 cm od osy těla, dole u pasu cca 5 cm. V té spodní části cítím při prohmatu lehkou bolest, asi tak 8 cm nad pasem, jakoby modřinu, ale pouze, když mám levou ruku zvednutou. Když ji povolím, bolest není. Bolest, podobná bolesti namožených svalů se objevuje i když dám obě ruce za hlavu a protáhnu se. To cítím, jak výstupek "šponuje". Našel jsem si nějaké obrázky a jestli jsem se dobře zorientoval, výstupek, vlastně jakási šlacha, kopíruje šikmý břišní sval. Vpravo nic takového nemám. V klidu výstupek není takřka zřetelný. Pro doplnění je nutné uvést, že cca před 10 dny jsem u žeber, přesně v místě, kde jsem prvotně nahmatal výstupek, jsem cítil bolest jako od modřiny, bez viditelného zabarvení, stejně jako nyní u pupku. Ovšem prve to bylo i v klidu. Dále se asi sluší uvést, že jsem při výšce 193 cm do loňského roku vážil cca 145 kg. Díky cvičení jsem zhubl cca 30 kilo, což se odrazilo na všech partiích. Od doby, kdy jsem zhubnul mám problémy se zády. Nejdříve mě trápily bolesti v oblasti od krku až mezi lopatky, což přešlo, ale od září trpím bolestmi v kříži. Zejména pak, když se v noci ve spánku převalím na břicho a spím takto dlouho, tak mě celý den bolí v kříži. Napadlo mne, že by oba problémy mohly úzce souviset a mohly by souviset právě se zhubnutím. I když jsem se snažil zachovávat příjem bílkovin, pravděpodobně mi poněkud ochablo svalstvo, jak na břiše, tak na zádech, proto bolesti zad. Ale nedokážu si vysvětlit onu šlachu. Je možné nějaké zkrácení šikmého svalu? Případně, zda by toto mohla být kýla? Toto zjištění mi zatím nijak nebrání v pohybu a kromě toho výstupku a lehké bolesti při konkrétním pohybu nemám žádné problémy. Nevím, zda mám vyhledat chirurgickou ambulanci, nebo to počká do Nového roku. Nádorové onemocnění to pravděpodobně tedy nebude, ale i tak mi to nedá spát. Nakonec ještě doplním, v poslední době cítím, jakousi slabost břišního svalstva, přirovnatelnou k namoženým svalům při kašli, intenzita je však minimální. Děkuji, Tomáš.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tomáši. Děkuji za zevrubný popis Vašeho problému. Bohužel ani takto nejsem schopný jakkoliv adekvátně zareagovat, je potřeba to vidět, klinicky Vás vyšetřit a případně poslat na další vyšetření, napadá mne například ultrazvuk. Můžete popisovat rozestup přímých břišních svalů, který by mohl být logický vzhledem k tomu, jak popisujete výrazné zhubnutí a dost pravděpodobně ochablou břišní stěnu. Ale jsou to z mé strany opravdu jen dohady, které Vám v ničem nepomohou. Nemyslím si, že byste musel lékaře vyhledat neprodleně. Máte-li cestu kolem, nabízím Vám osobní konzultaci v Nemocnici na Františku v Praze, první poradnu po novém roce budu mít 3.1. Stačí se objednat na telefonním čísle 222801343. Hezké svátky.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: