Vysvětlení diagnózy

Dobrý den, je mi 40 let a nikdy jsem neměla problémy s dolními končetinami. Teď jsem byla nucena se svými zdrav. problémy navštívit ordinaci ortopeda a dozvěděla jsem se diagnózu "chondropathia patellae". Bohužel mým ošetřujícím lékařem byl starší velmi nemluvný pán. Veškeré informace jsem z něj musela doslova "páčit", ale i tak jsem se stejně nedozvěděla, co mi vlastně je. Můžete mi prosím tuto diagnózu nějak laicky a jednoduše vysvětlit? Příp. poradit, co bych mohla pro svá kolena udělat, abych zlepšila jejich stav? Musím Vám nyní napsat, co tomu všemu předcházelo, prosím Vás o trpělivost. V květnu mě začalo bolet pravé koleno, bolest se ozvala vždy v noci, vzbudila mě, ale po chvíli ustala a zase se ozvala asi za měsíc. Bolelo to spíš z boku kolena. Tak se to opakovalo vícekrát po sobě. Nic jsem s tím nedělala. Okolo 10.7. mě bodla do pravého stehna vosa. Třetí den se okolo vpichu objevilo velké červené kolo, tak jsem to šla prodiskutovat s obvodní lékařkou a ta mi nasadila antibiotika Klabax na 14 dní po 12hodinách. Smůla byla v tom, že jsem týden na to odjížděla na dovolenou - taneční týden (věnuji se již více než 10let country tanci, zátěž je mírná, asi 2hodiny týdně). Tančila jsem tam dosti intenzivně (až 8 hodin denně), hlavně zřejmě na dosti nevhodném povrchu-koberec a venku štěrk). Třetí den pobytu mě velmi ostře a silně rozbolelo levé koleno, v akutní fázi jsem na nohu nebyla schopná došlápnout. Pravé koleno se přidalo. Vím, že jsem se zřejmě při antibiotikách měla šetřit, ale už se stalo. Moc prosím o odpověď. Nerada bych ve svém - ještě mladém věku - měla problémy s koleny, příp. musela s tancem skončit. Děkuji moc za odpověď. Lenka

Odpověď odborníka:

Jistě byl proveden rtg snímek kolena a zhodnocení stavu kolena. Patrně se jedná o lehké postižení kloubní chrupavky z přetížení, které se objevuje více u mladých lidí. Pokud je postižena jen čéška nemusí tento stav mít dopad na nosnost kloubu, spíše jen bolestivost pod čéškou. Upřesnění by přineslo vyšetření magnetickou rezonancí, zřejmě až při přetrvávajících nebo zhoršených potížích k upřesnění stavu. U starších lidí se tyto potíže spíše příčítají počínajícím artrotickým změnám. Koleno nepřetěžovat, při větší zátěží koleno stabilizovat alespoň elastickým obinadlem. Jen krátkodobě nesteroidní antireumatika typu Ibalginu. Ortopedické sledování.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: