Vysvětlení diagnozy, rtg nálezu a doporučení dalšího postupu

4.11.08 Pac. přichází pro cca 2 měsíce trvající parestesie PDK, zejména klidové i noční, při delším stání. Obj.: páteř v ose, palpační bolestivost a prosáknutí pr.SI. Lesegue vpravo při dotažení, hypestesie celé PDK, sy ext. neg. Mennel bill. neg. Rtg. Popis LS páteře: lehká dx. skoliosa, zevní okraje příčných výběžků L3- L5 vpravo nezobrazeny, hypoplastické XII. žebro billat., oploštělá lordosa, osteochondrosis intervertebralis L5/S1 s vakuovým fenomenem, difusně nevelké ventrální a laterální spondylotickohyperostotické změny, masivnější na úseku L5/S1, lýze oblouku L5 bez posunu, intervertebrální artrosa hlavně v dolním úseku. Dg.: Lumboischialgis 1. dx. decomp. Dopor.: Aplikován Diprophos + Meso do pr. SI. Aulin 2x1, Myolastan na noc. Rehabilitace: měkké a mobilizační techniky na LS, SI, TENS proudy na LS 8x. Dobrý den. Prosím o vysvětlení diagnozy, rtg nálezu a doporučení dalšího postupu. Jsem již druhý měsíc na kontrolce, po absolvování rehabilitace a dalšího rehabilitačního cvičení přetrvávají bolesti PDK (nyní hlavně v oblasti od bederní páteře přes kyčel do stehna, hlavně, když sedím). Chtěla bych se zeptat, zda mám požádat o další vyšetření (příp. jaká) nebo se smířit s degenerativními změnami. Do doby pracovní neschopnosti jsem pravidelně sportovala (1x týdně volejbal, 1x týdně zdravotní cvičení, 1x týdně cvičení ve vodě a plavání). Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Stanovená diagnosa " Lumboischialgis 1. dx. decomp." je asi co "bolesti v lumbální krajině vpravo, dekompenzované (tedy "rozjeté")". Je to diagnosa spíše popisná, která nehovoří nic o původu a prognoze bolesti. RTG nález popisuje určité degenerativní změny. Konsultujte s dobrými fyzioterapeuty a pokoušejte se nohu rozcvičit a rozhýbat. Pokud bolesti neustoupí a pohyblivost se nevrátí k normě, zkuste ještě konsultovat jiné ortopedy, na vyšších pracovištích.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest | Od: Filip | 8.12.2010 21:43
Dobrý den.
Nechte si udělat vyšetření na Bechterevovu chorobu...
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: