Vysvětlení diagnózy vyšetření zad

Rád bych vás požádal o "laické" vysvětlení této zprávy z mého dnešního radiologického vyšetření. Můj lékař mi toho moc sdělit nechtěl. Děkuji. Sn. LS páteře Lordosa bederní je zmenšena, osa uchýlena lehce doleva, poslední MOP je snížen, osteochondrosis, skelet bez patol. přestavby. U lékaře jsem byl kvůli bolestem, které mi zasahují od hýždí přes stehno až do lýtka - pocitově je to jako bych měl neustále křeč. Dochází k tomu především, když stojím nebo jdu, částečně když ležím (nevadí poloha v předklonu nebo v dřepu) a v poslední době i při řízení automobilu. Léčen jsem pomocí injekcí (Dolmina inj) a dále léky Dorsiflex 200 mg (1-0-1) a Indometacin 50 Berlin-Chemie (1x při bolesti)

Odpověď odborníka:

Zmenšení MOP-meziobratlového prostoru mezi 5. bederním obratlem a 1.křížovým je dle Vašeho popisu a symptomatologie podezřelé z poruchy meziobratlové destičky. pouze podezřelé, nedodal jste vyšetření reflexologické a klinické. Pak by se dalo soudit víc. Léčba , pokud klinické vyšetření nenaznačí větší závažnost by meěla být aktivně fyzioterapeutická. Vzhledem k podezření však u lékaře, který " aktivně fyzioterapeuticky pracuje nebo u fyzioterapeuta pod přímým lékařským dohledem. Pokud se podaří obnovit funkci okolí problematické etáže, obnovit jistě přítomnou statiku pánve, pak budete moci cíleným cvičením dle zácviku postupně páteř stabilizovat. Lékař by v průběhu léčby poznal, zda jde vše správně nebo zda je třeba přesnější došetření pomocí CT,EMG či MRI. V této chvíli se to však nejeví jako spěchající. Vámi uvedená léčba není léčbou v pravém slova smyslu, je léčbou pmocnou, zklidňující, protibolestivou...ale pouze léčbou pomocnou.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: