Vysvětlení lékařské zprávy

mr- enterografie indikace : sup. m. crohn s postizeni tenkeho streva , bolesti bricha , poruchy pasaze , neg. kolonoskopie a gastroskopie ve smyslu ibd. aplikovano p.o. 1.51 2.5%manitolu a buscopan 1amp. iv. bezprostredne pred vysetrenim ktere provedeno v sekvencich t2 trufi cor bh, t2 haste terminalni ileum v dalce32mm pred ustnim na bauhinskou chlope? je zuzeneho lumen na cca3mm prusvitu se zesilenou stenou na cc4 sire , ktera po podani gd jevila znamky mirneho patol. enhancentu . nalez by mohl odpovidat ileitis terminalis pri m. crohn. zbyle klicky strevni maji jinak normalni prubeh , jsou nor. prubehu , 1. terminalni ileum 3 castice 2mm v nejvetsim rozmeru , pravidelna sliznice tenkeho streva obvykle architektoniky a celulizace , bez znamek zanetu ci dysplazie 2. polyp oralniho rekta : 13x11x10mm je sesilni serrated adenom povrchove zanitlive zmeneni , bez dysplasticky zmen . ressekcni linie neni dobre zastizena , k uplnosti odstraneni se nelze vyjadrit . 3. polyp aboralniho rekta , castice 1mm v nejvetsim rozmeru je povrchove snesena naznacene hyperplasticky usporadana blize nediagnosticka sliznice tlusteho streva bez znamek dysplazie. delali mi kolonoskopii a i gastroskopii . kvuli ze me porad poboliva v pravem pobrisku byla jsem stim i na chyrurgii a oni me poslaly na tz to vysetreni . tak se vas moc chci zeptat co to vse co jsem vam napsala co to vse znamena predem moc dekuji

Odpověď odborníka:

Milá Eliško, nález i další postup by s Vámi měl probrat lékař, který Vás na toto vyšetření odeslal. Já neznám okolnosti ani Váš aktuální zdravotní stav. Tedy pouze přeložím lékařskou zprávu. Pro podezření na Crohnovu chorobu jste byla odeslána na kontrastní vyšetření střeva. Na přechodu tenkého a tlustého střeva - terminální ielum, bylo nalezeno zúžení střeva zřejmě v důsledku zánětu. Při kolonoskopii Vám byly odstraněny polypy - nezhoubné výrůstky. S největší pravděpodobností máte zánětlivé postižené střevo, které je v jednom místě zůžené a odtud pramení Vaše potíže. Diagnoza m. Crohn je velice pravděpodobná, musí se doplnit ještě krevní testy, biopsie střevní sliznice byla zřejmě provedena. Nevím, zda-li už jste v péči lékaře - gastroenterologa. Ten by měl dostat všechny Vaše výsledky, doplni vyšetření a povede dále Vaši léčbu. Hodně štěstí, s pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: