Vysvětlení lékařské zprávy

Dobrý den mohla bych poprosit o laické vysvětlení :Rtg krční páteře-Křivka patologická,lordosa změněna v kyfosu úhkovitým zalomením ve výšce C4-5.Nejsou vývojové anomálie.Výška a tvar obratlových těl normální.Nižší disky C5-7 ventrálně.Není zřejmá lokální strukturální destrukce. RTG Hrudní páteře: Hrudní kyfosa je plochá. Výška obratlových tělje zachována,na dolnímokraji těla Th 10 Schmorlův uzel.Ploténky nejsou sníženy.Pedikly jsou souměrné. RTG bederní páteře :Křivka je napřímena,mírná dx skoliosa Obratlová těla norm.tvaru Ploténky nejsou zúženy Pedikly nejsou zúženy.Nejsou známky lokální strukturální destrukce.Schmorlův uzel na těle L 1.Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Vaše nálezy ukazují již dllouhodobé chronické degenerativní změny v oblasti prakticky celé páteře. Nikde se nejeví tak, že by vývoj nešlo zvrátit aktivním přístupem k léčbě , ale také aktivním cvičení dle postupu léčby a aktivní změnou ergonomických návyků při práci event. i v normálním životě. Ony Schmorlovy uzly potvrzují pouze prodělanou chorobu v období dospívání. ta je již proběhlá, tedy byz dalšího vývoje. Změny na páteři však vyžadují o něco aktivnější přístup k léčbě i k cvičení než u lidí, kteří tuto chorobu neprodělali. Nález však není dle popisu nijak dramatický. V bederní oblasti je popisována porucha osy ve směru do boku, tzv. skoliozu. ta je s největší pravděpodobností také již uzavřena, ukončena. Netrpíte li nějakou jinou vážnou chorobou, která by byla příčinou skoliozy. To se však nezdá. Vše piotvrzuje, že je nejvyšší čas začít aktivněji léčit , cvičit...a zastavit tento dosud mírně negativní vývoj Vaší páteře a pohybového aparátu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: