Vysvětlení mnr vyšetření

Dobrý den pane doktore, moc Vás prosím o vysvětlení MNR vyšetření. Nález MR bederní páteře a SI skloubení Bederní páteř vyšetřena od Th9 po sacrum v sagitálních řezech T2W DRIVE TSE.Transverzální řezy TSE T2W v úrovni L1-4 a L4-S1. Vyšetření SI skloubení provedeno v koronárních a transverzálních T1W a T2W s/bez potlačení tuku SPAIR. Bederní lordoza je napřímená.Těla obratlová maji normální tvar a velikost,osteochondroza L4/5 a L5/S1.Drobná sklerotická ložiska v horních krycích destičkách L2a L3.Zobrazené disky jsou výškou k věku přiměřené, L1/2 až L5/S1 hypointezní,L4/5 navíc výrazně snížen. Foramina oboustranně volná,širokou přiměřená,L4/5 vlevo úzký, L5/S1 úzký v pravo. Mícha je štíhlá,hladkých kontur,normálního signálu, ze všech stran obklopena likvorem,končí v úrovni disku L1/2. Durální vak je prostorný se symetricky uloženými kořeny, sgitální šiřka kanálu je v úrovni těla 15 mm. V úrovniL4/5 je mediální protruze a hypertrofie intervertebrálních kloubů. V úrovni L5/S1 je pravostranna laterální až foramonální protruze s útlakem pravého kořene S1. Štěrbiny obou SI skloubení jsou symetrické,hladké,přiměřené šířky s ojedinělými drobnými ložisky změněného signálu degenerativního charakteru. Závěr : Mediální protruze L4/5, pravostranná laterální až foraminální protruze L5/S1 s útlakem pravého kořene S1. Osteochondroza L4/5 a L5/S1 s degenerací obou disku.Ojedinělé drobné ložiskové změny v obou SI skloubeních degenerativního charakteru. Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Susanna

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je degenerativně změněna ploténka mezi předposledním a posledním a také mezi posledním bederním a prvním křížovým obratlem - onemocnění se jmenuje osteochondrosa, v obou etážích je také výhřez ploténky, v etáži L5-S1 utlačuje kořen nervu vpravo, takže máte nejspíše problémy a bolesti v dolní končetině vpravo. V sakroiliakálním skloubení jsou degenerativní změny na obou stranách, spíše mírného charakteru. Na možnosti léčení se ptejte oš. lékaře. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I při stresu můžete dobře spát
Články: I při stresu můžete dobře spát
Určitě se vám už stalo, že...
Jak dlouho trvá účinek lokálních steroidů v léčbě příznaků alergické rýmy?
Kapavka
Články: Kapavka
Kapavka, gonorea, je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alergická rýma u dětí
Články: Alergická rýma u dětí
Alergie na pyly u dětí je...
Nehojící se rána? Zjistěte, co je příčinou právě u vás
Články: Nehojící se rána? Zjistěte, co je příčinou právě u vás
Zajímá vás, proč se vaše...
Bude nervový růstový faktor nadějí pro lidi s infarktem?
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: