Vysvětlení mr

Dobry den, pane doktore.Zadam Vas o radu kvuli mym trvalym a ohromnym bolestem kolene po ASK operaci, ktere predchazel sportovni uraz. Pri ASK operaci byla stanovena castecna ruptura LCA a v srpnu 2012 byl LCA osetren,ostrihany jeho vlajici casti a zacisten. Ostatni tkane i kosti byly v poradku. Me velke bolesti po operaci trvaji pernamentne dodnes a kolikrat uz nemohu bolesti v koleni ani vydrzet. Bolest se tahne navic po holeni dolu k nartu a na spodek chodidla. Dne 6.1.2014 mi byla udelana MR s timto vysledem: V dutine kloubni neni patrno patologicke zmnozeni tekutiny. Oba menisky jsou normalne konfigurovany, fyziologické signalove intenzity, ostrych obrysu. Oba zkrizene i kolateralni vazy jsou normalniho prubehu, prusvitu i signalove intenzity. LCA ztencen. Patela normalne konfigurovana i ulozena. Stacionarni je nalez diskretni nerovnost kontury kostni kloubni plosky na lateralni fasete pately s drobnym subchondralnim okrskem alterovane SI (kostni edem). Chrupavcity kryt se zde jevi zachovan. Kloubni chrupavky maji hladke obrysy, primerenou tloustku. Skelet je fyziologicke signalove intenzity. Zaver: Stacionarni nalez diskretni nerovnosti kontury kostni kloubni plosky na lateralni fasete pately s drobnym subchondralnim okrskem alterovane signalove intenzity pri zachovanem chrupavcitem krytu (dif.dg.zmeny pri stp.drobne osteochondralni lezi, inkompletni naznak patela bipartita). Ostatni nalez na kloubu kolennim t.c. bez presvedcivych patol, zmen. Muzete mi prosim pane doktore na zaklade MR objasnit me velke bolesti v celem koleni, i vzadu v ohybu, dale tuhnuti kolene po pouhe chuzi, ci stani, nemoznosti plne flexe, nemoznosti drepu a kleku ? V koleni pri kazdem ohybu preskakuje a bolestive nahlas praska, jako kdyby patela nebyla spravne ulozena, zdrave koleno jde pri ohybu hladce a zadne preskakovani tam neni, nebylo ani v tomto pred ASK operaci. Nevydrzim vubec stat kvuli temto bolestem na noze a nevim, jak je to vubec mozne a proc a zda budu vubec jeste nekdy moci normalne aktivne zit bez bolesti jako predtim. Velice dekuji za Vasi zpravu. S pozdravem. Lenka.

Odpověď odborníka:

Nález na koleni nevysvětluje velké bolesti, které popisujete. Drobná nerovnost na čéšce může určité potíže způsobovat, stav ale nevysvětluje. Jistě se k záležitosti vyslovil váš ortoped a léčbu doporučil. K nálezu je třeba zhodnoti stav kolena při vyšetření, jeho hybnost, zhodnocení svalového aparátu, ale také se zaměřit na možné jiné příčiny, bolesti od změny osy kolena, změny v kýčlí a také stav bederní pateře, která některé potíže může způsobovat. Jistě je vhodné přehodnocení stavu kolena, svalového systému a bederní pateře lékařem na rehabilitaci, pohybová terapie fyzioterapeutem a fyzikální léčba kolena tamtéž. Při citlivosti kolena i této nevelké změny na čéšce je možno doporučit nástřik kolena vlastní upravenou krevní plasmou, která obsahuje bohaté množství krevních destiček, které mají příznivý vliv na stav a hojení kloubní chrupavky. Metodu nehradí pojišťovna, poradí každý ortoped. Metoda je v ortopedické literatuře příznivě jodnocena.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: