Vysvětlení nálezu

Dobrý den, mám silné bolesti zad v oblasti bederní.Byla jsem u neurologa a prosim o vysvětlení, je zde vubec nejaka sance, ze se bolesti zbavim? OA: stp op.ŠŽ ,APE,hyperenze dna,sy vyhořeni, hypercholesterolemie AA: leky na astma, FA: trvale thyreotom, Milurit,Atorvastatin, Indap.Nekuracka, vaha 140kg/168cm RTG LS pa, panev z 19.4.2012:za:degener,spondyoza L2/3.Normalni nalez na snimku panve.Naznaena sinistroskolioza.RTG LSp 12/14 nevyrazna sinistroskolioza Lp a zmensena bederni lordoza.Spondyloza L2-4,incip. spondyloza i L5.Nález: Proghrese bolesti LSp,SI , leva kycel, ujde 20m, pro bolesti zad si musi sedat.RHB dlouho nebyla.Chuze vadi, uleva v predklonu, vse musi delat v sede.Dle RTG bpn.Obj.stoj hyperlodosa bederni, Thom na 20,RF vazne,DK lass bilat 90,rr L3/4 stopa,L5/S2 stopa bilat vleze,akr. def.0,takt citi int.spast.0, stoj s vybocenim ad dx, dx lopata kycelni vyse, palp TrP LS prechd,oblast sakra SI vlevo. Zaver: Ligamentova bolest, SI algie a sakralgie z pretizeni pri obesitas permanga, bez znamek korenove ci misni leze, dle RTG LS incip. Spondyloza. Muzete mi to prosim prelozit jako laikovi ? Dekuji

Odpověď odborníka:

Obecně lze říci, že se jedná o degenerativní změny v oblasti bederní pateře, změny na meziobratlových kloubech, změnu osy bederní pateře, bederní pateře v předním prohloubeném oblouku změnám napomáhá. Jistě je na místě pokud lze snížení tělesné hmotnosti, pohybová a fyzikální terapie na rehabilitaci. K prohloubení přesnosti diagnozy a zjištění změn bederní pateře vyšetření magnetickou rezonancí. Ta může zjisti i případné změny na meziobratlových ploténkách. Léčba dle dalšího nálezu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: